VFR nosauca ASV draudus saistībā ar "Ziemeļu straumi 2" par nekaunības kalngalu

© Photo Nord Stream 2 / Thomas EugsterТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augusta sākumā amerikāņu senators Teds Krūzs un divi viņa kolēģi piedraudēja ar sankcijām attiecībā pret Vācijas ostu Sassnits GmBH, kura atrodas Zasnicā, uz Rīgenes salas

RĪGA, 21. augusts – Sputnik. Amerikāņu draudi attiecībā pret "Ziemeļu straumi 2" ir "nekaunības kalngals", paziņoja intervijā Sueddeutsche Zeitung Vācijas Zasnicas pilsētas burgomistrs Franks Krahts, vēsta RIA Novosti.

Augusta sākumā amerikāņu senators Teds Krūzs un divi viņa kolēģi piedraudēja ar sankcijām attiecībā pret Vācijas ostu Sassnits GmBH, kura atrodas Zasnicā, uz Rīgenes salas. Likumdevēju vēstulē tiek norādīts, ka gāzesvada izbūves darbu turpināšanas gadījumā ostai var draudēt "finanšu sabrukums".

ES demaršs pret ASV Ziemeļu straumes 2 dēļ - Sputnik Latvija
Video
ES demaršs pret ASV "Ziemeļu straumes 2" dēļ

Krahts nosauca par "nekaunības kalngalu" amerikāņu sankcijas pret kompānijām, kuru kuģi nodarbojās ar gāzesvada izbūvi. "Otra nekaunība – tie ir sankciju draudi no trīs senatoru puses attiecībā pret kompānijām, kuras kautā kādā veidā ir saistītas ar "Ziemeļu straumi", kā arī pret atsevišķiem šo kompāniju darbiniekiem," piebilda burgomistrs.

Pēc viņa sacītā, Vācijai ir jāpierāda visai pasaulei, ka to nevar iebiedēt. Turklāt Krahts pauda cerību uz drīzu cauruļvada izbūves pabeigšanu, norādot, ka ASV darbības "ievieš lielu jucekli Eiropas biznesā".

Sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

ASV uzstājas pret projektu "Ziemeļu straume 2", jo tiecas uzspiest Eiropas valstīm savas sašķidrinātās dabasgāzes piegādes. Pērnā gada beigās Amerikas varasiestādes pieņēma aizsardzības budžetu, kurš paredzēja sankciju ieviešanu attiecībā pret kompānijām, kuras piedalās gāzesvada izbūvē. Tas lika atteikties no darbu veikšanas Šveices kompānijai Allseas.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Ekonomists pastāstīja, kā ES var atbildēt uz ASV sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"

Pie tam projektu atbalsta Vācija un Austrija, kuras ir ieinteresētas stabilās degvielas piegādēs. Par būvniecību uzstājas arī Norvēģija, kurai pieder 30% akciju kompānijā Kvaerner – vienā no izbūves darbu veicējiem.

"Gazprom" iepriekš paziņoja, ka spēs pašu spēkiem pabeigt gāzesvada būvniecību. Viens no iespējamajiem variantiem paredz enkura cauruļvada izbūves kuģa dalību cita kuģa pavadībā – ar dinamiskās pozicionēšanas sistēmu, kura spēj noturēt kuģi nepieciešamajā punktā bez enkuriem un tauvošanās. Šo lomu var izpildīt "Fortuna", kura pieder kompānijai MRTS, un "Akademik Cherskiy".

Taču jūlija beigās Amerikas Senāts atbalstīja jaunu aizsardzības budžetu, kurš paredz papildu ierobežojošos pasākumus pret "Ziemeļu straumi 2". Spēkā jau esošās sankcijas tiek piemērotas pret organizācijām, kuras nodarbojas ar cauruļvadu izbūvi, kā arī ar to saistītajām apdrošināšanas kompānijām.

Ziņu lente
0