Politika

Baltkrievija pati tiks galā: Lavrovs aicināja Baltijas valstis neiejaukties

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова
Пресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No Baltijas valstīm skanošos aicinājumus diktē nevis rūpes par cilvēktiesībām un demokrātiju Baltkrievijā, viss pakļaujas Rietumu ģeopolitiskajai loģikai.

RĪGA, 20. augusts – Sputnik. Rietumu paziņojumus par situāciju Baltkrievijā nosaka ģeopolitika, nevis rūpes par cilvēktiesībām un demokrātiju. Baltkrievu tautai nav nepieciešamas šādas runas un tā tiks skaidrībā ar situāciju pašu spēkiem, paziņoja telekanāla "Rossija 1" ēterā KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Tas, ko mēs šobrīd dzirdam no Eiropas galvaspilsētām, pirmām kārtām no Baltijas (Lietuva, Igaunija), kā arī no Polija, Eiropas Parlamenta – tas viss nav par Lukašenko, cilvēktiesībām un demokrātiju. Tas viss ir par ģeopolitiku. Par tiem pašiem noteikumiem, kurus mūsu rietumu partneri vēlas ieviest ikdienas dzīvē mūsu kontinentā un citās pasaules daļās," uzsvēra Lavrovs.

Diplomāts aicināja rietumu politiķus atcerēties, ar ko viņu starpniecība beidzās Ukrainā 2014. gadā.

"Kad šobrīd runā par "starpniecību"… es aicinu visus, kas izvirza šādas idejas, darīt to ne caur mikrofoniem, bet gan tiešā veidā baltkrieviem, vispirms, Baltkrievijas vadībai. Visus tos, kas saka, ka šī starpniecība ir vienīgā izeja no esošās situācijas, aicinu neaizmirst par to, kā mūsu rietumu kolēģi "bija starpniekos" 2014. gadā Maidana laikā Kijevā," sacīja Lavrovs.

Baltkrievija pati tiks galā

KF ĀM vadītājs aicināja citu valstu vadītājus atturēties no dialoga destabilizācijas starp Baltkrievijas varasiestādēm un sabiedrību.

"Es vienkārši ieteiktu visiem necensties izmantot šo situāciju Baltkrievijā (un tā ir neparasta), lai iedragātu normālu, savstarpēji cienīgu dialogu starp varu un sabiedrību, padarītu to provokatīvu. Mēs redzam videomateriālos un sociālajos tīklos atklāti provokatīvus aicinājumus. Redzam, kā kārtības sargus cenšas provocēt, tostarp ar rupja spēka pielietošanu pret viņiem," konstatēja Lavrovs.

Pēc diplomāta sacītā, baltkrievu tauta spēj pati tikt skaidrībā ar notiekošo.

"Es ļoti ceru, ka baltkrievi, kā arī visi baltkrievu draugi ārzemēs (Baltkrievijai ir ļoti daudz draugu), viņi spēs paši tikt skaidrībā ar savām lietām un neies to cilvēku pavadā, kam Baltkrievija ir vajadzīga tikai, lai apgūtu ģeopolitisko telpu, lai virzītu pazīstamo destruktīvo loģiku: vai nu jūs esat ar Krieviju, vai ar Eiropu. Esmu pārliecināts, ka baltkrievu tauta savā dzīves gudrībā pati spēj tikt skaidrībā ar esošo situāciju," uzsvēra Lavrovs.

Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
ES "anulēja" vēlēšanu rezultātus Baltkrievijā un ir gatava "pavadīt mierīgu varas pāreju"

Baltkrievijā nebeidzas protesta akcijas pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Pirmajās dienās kārtības sargi nežēlīgi apspieda protesta akcijas. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, tika aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 600 vērsās ar iesniegumiem par miesas bojājumu nodarīšanu aizturēšanas laikā. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, trīs cilvēki gājuši bojā. Saskaņā ar IeM informāciju, nekārtību laikā cieta vairāk nekā 120 kārtības sargu. Vēlāk kārtības sargi pārstāja izdzenāt mītiņus un pielietot spēka metodes.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva 10,1% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus un paziņoja par koordinācijas padomes izveidošanu varas nodošanas nodrošināšanai.

Ziņu lente
0