Vīrusa viļņos. Valstis gatavojas jauniem uzliesmojumiem

© AFP 2023 / LOUISA GOULIAMAKIТуристы фотографируют и делают селфи со скалы с видом на знаменитый пляж Навагио (Кораблекрушение) на Ионическом острове Закинтос
Туристы фотографируют и делают селфи со скалы с видом на знаменитый пляж Навагио (Кораблекрушение) на Ионическом острове Закинтос - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa infekcija neatkāpjas: dažos reģionos izplatība krītas, citviet – atkārtoti uzliesmojumi. Saslimušo skaits pārsniedzis 21 miljonu, miruši vairāk nekā 770 tūkstoši.

Lai arī Krievija jau reģistrējusi pirmo vakcīnu pasaulē, PVO speciālisti ir pārliecināti: pandēmija tik drīz nebeigsies. Par to, kādas valstis pamanījušās savaldīt epidēmiju, kur vīrusu vēl neizdodas kontrolēt, portālā RIA Novosti stāsta Sofja Meļņičuka.

Uz skolu – jā, uz darbu – ne

Pieci miljoni cilvēku – aptuveni tāds ir iedzīvotāju skaits Jaunzēlandē, Kongo vai Slovākijā. Tikpat daudz Covid-19 slimnieku pusgada laikā reģistrēti ASV. Katru dienu – aptuveni 50 tūkstoši jaunu gadījumu un tūkstoš nāves. Speciālisti norāda uz plašajiem izmeklējumiem, tomēr reālā statistika, domājams, ir vēl sliktāka.

© AFP 2023 / SAEED KHANTūristes pie Harbour Bridge Sidnejā
Vīrusa viļņos. Valstis gatavojas jauniem uzliesmojumiem - Sputnik Latvija
Tūristes pie Harbour Bridge Sidnejā

Dinamika ir skumdinoša. Epidēmijas pirmo 99 dienu laikā saslima miljons. Otrais miljons – pēc 43 dienām, trešais – pēc 28, ceturtais – pēc 15 (līdz 23. jūlijam). Visļaunāk klājas Kalifornijā, Floridā, Teksasā, Ņujorkā un Džordžijā – te reģistrēti 40% inficēto.

Bezdarbs pārspēj rekordus. Drīz sāksies mācību gads. Pētnieki uzskata, ka vecāko klašu audzēkņi ir tādi paši vīrusa pārnēsātāji kā pieaugušie. Ar jaunākajiem vēl nav skaidrs. ASV Pediatru akadēmijas un Bērnu Slimnīcu asociācijas dati liecina, ka mēneša laikā saslimušo skaits pieaudzis par 90%.

No 9. jūlija līdz 6. augustam inficēti gandrīz 180 tūkstoši, visas pandēmijas laikā – vairāk nekā 380 tūkstoši. Pastāv dati, ka bērni vecumā līdz pieciem gadiem inficējas vieglāk nekā pieaugušie. Donalds Tramps tādus pieņēmumus noliedz – pēc viņa domām, skolas var droši vērt durvis.

© AFP 2023 / IVAN VUKOVICTūristes Dubrovnikā, Horvātijā
Vīrusa viļņos. Valstis gatavojas jauniem uzliesmojumiem - Sputnik Latvija
Tūristes Dubrovnikā, Horvātijā

Trampam piekrīt Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. Viņš uzskata, ka valsts morālais pienākums ir turpināt izglītošanu. Skotijā bērni atgriezās skolās jau 11. augustā. Anglijā, Velsā, Ziemeļīrijā nesteidzas, tur runā par rudeni. Protams, veiks visus nepieciešamos sanitāros pasākumus. Tomēr skolu apmeklējums ir obligāts.

Pirms nedēļas Lielbritānijā fiksēts lielākais saslimstības līmenis kopš jūnija. Iespējams, tiks slēgti bāri un pabi.

Bezdarbs sasniedzis augstāko rādītāju pēdējo desmit gadu laikā. Vasarā pat lielākās kompānijas - HSBC, Airbus, Dyson un citas ziņoja par štatu samazināšanu.

Eiropā vērojams pieaugums

Pēc dažas nedēļas ilgas ierobežojumu mazināšanas Eiropā vērojami jauni infekcijas uzliesmojumi. Dānijā saslimstība pieaugusi 67 pašvaldībās no 98.

Otrajam vilnim gatavojas Vācija: pirms nedēļas statistika pirmo reizi kopš jūlija vidus atkal pasliktinājās. Visiem iebraucējiem nāksies iziet testu.

Francijā aina ir līdzīga. Maskas sabiedriskajās vietās jānēsā visiem vecumā no 11 gadiem. Pārkāpējiem – sods 135 eiro apmērā, pēc trīskārtēja pārkāpuma – brīvības atņemšana uz sešiem mēnešiem. Tūrisma vietās režīms nav tik stingrs.

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Pāriet pie mediju bankasSituācijā Madridē
Vīrusa viļņos. Valstis gatavojas jauniem uzliesmojumiem - Sputnik Latvija
Situācijā Madridē

Spānijā, Nīderlandē, Beļģijā situācija ir līdzīga. Toties Itālijā, kas pandēmijā cietusi īpaši smagi, klājas labāk. Tur joprojām slēgti naktsklubi un skolas, obligāta ir masku nēsāšana un sociālā distance, tomēr cilvēki izbauda vasaru: sēž restorānu verandās, pastaigājas pa ielām un malko vīnu no buchette del vino.  Nelielie lodziņi alkohola tirdzniecībai parādījās jau Renesanses laikos, bet epidēmijas laikā tā saucamie "mēra logi" ļāva pirkt pārtiku un dzērienus bez infekcijas riska.

Kamēr Eiropa nedroši streipuļo ārā no krīzes, vīruss plosās Brazīlijā un Indijā. Dienvidamerikas lielākajā valstī inficēto skaits pārsniedzis trīs miljonus, ik dienu tiek reģistrēti 23 jauni gadījumi. Nesen izslimojušais valsts prezidents Žairs Bolsonaru "optimistiski" piezīmēja, ka nevajagot bīties no vīrusa, jo agri vai vēlu inficēsies visi.

Indijā – aptuveni 2,2 miljoni inficēto, nesen tika reģistrēti 62 tūkstoši diennaktī.

Stabila nestabilitāte

Japānā nedēļas laikā reģistrēti desmit tūkstoši inficēšanās gadījumu, kopā – 50 tūkstoši. Varasiestādes saglabā mieru, lai arī infekcija strauji izplatās: maijā ārkārtējā situācija valstī tika atcelta, bet jūlija sākumā fiksēti 20 tūkstoši inficēto, mēneša beigās – 30 tūkstoši, 3. augustā – 40 tūkstoši. Aiti prefektūras gubernators izsludināja lokālo ārkārtējo situāciju, aicināja cilvēkus palikt mājās, kompānijas – strādāt attālināti.

Ķīnā, Dienvidkorejā, Vjetnamā ir situācija ir labāka, dienā tiek reģistrēti daži desmiti pacientu. PVO slavē šīs valstis par sekmīgu vīrusa ierobežošanu. Par to jāpateicas stingrajai disciplīnai.

© AP Photo / Daniel ColeMarseļas Vecajā ostā
Vīrusa viļņos. Valstis gatavojas jauniem uzliesmojumiem - Sputnik Latvija
Marseļas Vecajā ostā

PVO īpaši izcēla Jaunzēlandi. Un tūlīt pat tur – pirmo reizi 102 dienu laikā – atklāti jauni slimības gadījumi. Visi četri ir vienas ģimenes locekļi Oklendā. Pilsētā ieviesa ierobežojumus: tiek slēgti bāri, restorāni, veikali, uz ielas var iziet tikai neatliekamās darīšanās. Tas apstiprina vēl vienu PVO brīdinājumu: vīruss nav pazudis, būtu pāragri nomierināties.

Ziņu lente
0