Cilvēce atsviedīs Zemi trīs miljonus gadu tālā pagātnē, uzskata zinātnieki

© Sputnik / Руслан КривобокАвтомобили, архивное фото
Автомобили, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz 2025. gadam ogļskābās gāzes līmenis atmosfērā var sasniegt rekordu pēdējo 3,3 miljonu gadu laikā.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Zemes klimats var "atgriezties pagātnē" par vairākiem miljoniem gadu, uzskata zinātnieki no Sauthemptonas universitātes. Viņu slēdzieni publicēti žurnālā Scientific Reports.

Pētījuma autori atzīmēja, ka līdz 2025. gadam ogļskābās gāzes līmenis atmosfērā var sasniegt rekordu pēdējo 3,3 miljonu gadu laikā. Pētniekiem to izdevies noteikt, pateicoties Karību jūras dzīlēs atrasto pārakmeņojumu ķīmiskajai analīzei, pastāstīja RIA Novosti.

Дни моря - 2016. Лагерь викингов. - Sputnik Latvija
Nāvējoši atradumi. Zinātnieki atklājuši seno ledāju noslēpumus

Zinātnieki rekonstruēja ogļskābās gāzes saturu gaisā pirms trim miljoniem gadu – pliocēna ēras beigās. Toreiz gaisa temperatūra uz Zemes bija par trim grādiem augstāka, augstāks bija arī jūras līmenis.

Ogļskābās gāzes aizvēsturiskās koncentrācijas aprēķinam zinātnieki noteikuši bora izotopu proporciju pārakmeņojušos foraminifēru gliemežvākos. Šis rādītājs ir atkarīgs no jūras ūdens skābuma, bet to savukārt nosaka ogļskābās gāzes līmenis atmosfērā.

Pētījuma gaitā noskaidrojies, ka siltajā pliocēna periodā ogļskābās gāzes koncentrācija atmosfērā svārstījās 380-420 daļiņu apjomā uz miljonu. Patlaban šis rādītājs sastāda 415 daļiņas uz miljonu. Tātad iespējams secināt, ka antropogēnā ietekme novedusi Zemi pie posma, kurā notiek nopietnas klimatiskās pārmaiņas.

Ziņu lente
0