Mihails Saakašvili: Gruzija pazudīs no pasaules radariem, es – ne

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasБывший губернатор Одесской области Михаил Саакашвили. 6 декабря 2017
Бывший губернатор Одесской области Михаил Саакашвили. 6 декабря 2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Gruzijas prezidents uzskata, ka gaidāmajās parlamenta vēlēšanās valstī valdošās partijas līdera Bidzinas Ivanišvili režīmam jāpieliek punkts.

RĪGA, 7. augusts - Sputnik. Bijušais Gruzijas prezidents uzskata, ka Gruzija pazūd no starptautiskajiem radariem, bet viņa vārds – ne. Savas domas viņš pastāstīja intervijā telekompānijai TV Pirveli.

Saakašvili, Ukrainas Nacionālās reformu padomes izpildkomitejas priekšsēdētājs, jau vairākkārt izteicies par gaidāmajām parlamenta vēlēšanām Gruzijā un atzīmējis, ka neatzīst pašreizējās Gruzijas valdībkas leģitimitāti un vēlēšanās esot gatavs cīnīties avangardā. Viņa izteikumu dēļ Gruzijas valdība jau atsaukusi savu vēstnieku no Kijevas – valdība uzskata eksprezidenta izteikumus par iejaukšanos Gruzijas valsts iekšējās lietās.

М. Саакашвили намерен требовать в ЕСПЧ компенсацию за действия СБУ - Sputnik Latvija
"Pat ne agrārais piedēklis": Saakašvili novērtējis pašreizējo stāvokli Ukrainā

"Es varu kandidēt uz premjerministra posteni jebkurā lielā Eiropas valstī. Varat palasīt Ukrainas presi un pārliecināties par to. Ukrainā es vadu ļoti svarīgas funkcijas. Tomēr runa nav par to, bet gan par to, ka Gruzija kā valsts pazudīs. (Gruzijā valdošās partijas "Gruzijas sapnis dibinātājs Bidzina – red.) Ivanišvili gribēja, lai mans vārds pazustu no pasaules radariem. Es ļoti skaidri esmu redzams visos pasaules radaros, bet Gruzijas pasaules radaros nav. Atšķirībā no provinciālajiem politiķiem, manās acīs mana valsts stāv augstāk nekā mana personība. Tagad mums vajag mobilizēties un rīkoties ļoti ātri. Šajās vēlēšanās Ivanišvili režīmam ir jāpieliek punkts," Saakašvili teikto citēja RIA Novosti.

Eksprezidents Saakašvili pameta Gruziju 2013. gadā – valstī pret viņu ierosināta virkne krimināllietu, viņam piespriesta brīvības atņemšana. 2015. gada pavasarī Saakašvili sāka politiķa karjeru Ukrainā. Toreizējais valsts prezidents Petro Porošenko viņam piešķīra Ukrainas pilsonību un iecēla Odesas apgabala gubernatora postenī. Taču jau 2016. gada novembrī Porošenko atstādināja Saakašvili – viņš paziņoja, ka politiķis ne tikai nav izpildījis savus solījumus no reģiona attīstības viedokļa, bet arī ievērojami pasliktinājis tā ekonomiskos rādītājus. 2017. gada jūlija beigās Porošenko anulēja Saakašvili pilsonību. Vēlāk Saakašvili pārsūdzēja tiesā prezidenta lēmumu, taču sūdzība līdz šim nav izskatīta.

2018. gada februārī Ukrainas varasiestādes izraidīja Saakašvili uz Poliju, no kuras teritorijas viņš 2017. gada rudenī nelegāli ieradās Ukrainā, pārvarot robežsargu un kārtības sargu kontroles punktus. 2019. gada 28. maijā Ukrainas jaunais prezidents Vladimirs Zeļenskis atjaunoja Saakašvili pilsonību, un politiķis atgriezās Ukrainā. Šī gada maija sākumā Zeļenskis iecēla Saakašvili valsts Nacionālās reformu padomes izpildkomitejas priekšsēdētāja postenī.

Ziņu lente
0