"Fortuna" nomnieks atteicās piedalīties "Ziemeļu straumes 2" izbūves pabeigšanā

© Photo Nord Stream 2 / Thomas EugsterТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Enkura baržu "Fortuna" minēja vienā no iespējamajiem gāzesvada izbūves projekta pabeigšanas variantiem.

RĪGA, 5. augusts – Sputnik. Krievijas kompānija "Mežregiontruboprovodostroj" negrasās sniegt baržu "Fortuna" gāzesvada "Ziemeļu straume 2" izbūves pabeigšanai Baltijas jūrā, kurš kļuvis par Amerikas sankciju mērķi, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz RBC.

"Fortuna" nomnieka "Mežregiontruboprovodostroj" (MRTS) pārstāvis atzīmēja, ka kompānija "nepiedalās un negrasās piedalīties gāzesvada Nord Stream 2 izbūves darbu izpildē Baltijas jūrā ar cauruļvadu izbūves baržu "Fortuna" vai citos veidos".

Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sāka lēst zaudējumus: "Ziemeļu straumes 2" celtnieki saņēmuši pārmetumu lavīnu

Taču MRTS atzīmēja, ka organizācijai nepieder barža, tā tikai īrē kuģi pēc bezapkalpes kuģa fraktēšanas (bareboat charter) līguma izmantošanai citos projektos.

Par iespējamo "Ziemeļu straumes 2" izbūves pabeigšanas variantu uzskata enkura cauruļvada izbūves kuģa izmantošanu cita kuģa pavadījumā – ar dinamiskās pozicionēšanas sistēmu, kura spēj noturēt kuģi nepieciešamajā punktā bez enkuriem un pietauvošanās. Viens no kuģiem, kurš var pabeigt gāzesvada "Ziemeļu straume 2" izbūvi, ir kompānijas MRTS enkura barža "Fortuna". Otrais kandidāts ir cauruļvadu izbūves kuģis "Akademik Cherskiy" ar dinamiskās pozicionēšanas sistēmu.

"Ziemeļu straume 2"

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz gāzesvada izbūvi ar jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā. Gāzesvads tiek izvilkts no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Projektu īsteno "Nord Stream 2 AG" ar vienu vienīgu akcionāru – "Gazprom". Partneri Eiropā – Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall – finansē projektu par 50% - par summu līdz 950 miljoniem eiro katrs.

Краново-монтажное трубоукладочное судно Академик Черский - Sputnik Latvija
Politika
"Ziemeļu straumes 2" operators atbildēja uz paziņojumiem par darbu apturēšanu

Vašingtona uzstājas pret projekta īstenošanu, jo cenšas uzspiest Eiropai savas sašķidrinātās dabasgāzes piegādes. Decembrī ASV pieņēma aizsardzības budžetu, kurš paredz sankciju ieviešanu attiecībā pret kompānijām, kuras piedalās gāzesvada izbūvē, kā rezultātā no darbu veikšanas atteicās Šveices uzņēmums Allseas.

Tikmēr 23. jūlija ASV Senāts atbalstīja aizsardzības budžetu nākamajam gadam. Tajā ir paredzēta jaunu sankciju ieviešana pret "Ziemeļu straumi 2". Spēkā esošie ierobežojumi tiek piemēroti pret organizācijām, kuras nodarbojas ar cauruļu likšanu, kā arī ar to saistītām apdrošināšanas kompānijām

Ziņu lente
0