Savā grāmatā Sarkozī pastāstīja par tikšanos ar Putinu G8 samitā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasЦеремония прощания с экс-канцлером Германии Гельмутом Колем
Церемония прощания с экс-канцлером Германии Гельмутом Колем - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tieši "Lielā astotnieka" samita ietvaros Vācijā notika pirmās abu prezidentu divpusējās pārrunas.

RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. Pirmo Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Nikolā Sarkozī, kurš 2007. gadā ieņēma Francijas prezidenta posteni, tikšanos iezīmēja kuriozs pēdējās šokolādes dēļ, atceras bijušais Francijas līderis memuāros "Vētru laiks" (Le Temps des Tempêtes), kuri šo piektdien nonāca pārdošanā, vēsta Sputnik Lietuva.

Президент России Владимир Путин президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps nosauca tikšanos ar Putinu par vienu no labākajām savā mūžā

Abu prezidentu tikšanās klātienē notika G8 samita ietvaros Heiligendammā, Vācijā.

"Es sēdēju starp Vladimiru Putinu, kuru redzēju pirmo reizi, un Angelu Merkeli, kura brīdinoši apsēdināja mani pa kreisi no sevis, atstājot vietu labajā pusē Džordžam Bušam," citē Sarkozī RIA Novosti.

Starp visiem līderiem tikšanās organizatori novietoja šķīvīšus ar šokolādi, kura, pēc bijušā prezidenta atmiņām, iepatikās pēc garšas gan viņam pašam, gan viņa Krievijas kolēģim. Abi prezidenti cienājās ar saldumiem, kamēr uz šķīvja nebija palicis viens gabaliņš, pie kura vienlaikus stiepās divas rokas – Sarkozī un Putina roka.

"Izveidojās amizanta situācija - mēs abi izrādījāmies ar rokām virs šķīvja. Citi novēroja manevru. Nedz es, nedz Putins nepateicām ne vārdu. Mēs uzmanīgi skatījāmies viens uz otru, vaicājot sev, kurš padosies. Un pēc tam mēs pēkšņi sākām smieties, nolemjot, ka šeit nevar būt zaudētāju. Mēs nonācām pie piekrišanas, atstājot mierā pēdējo šokolādes gabaliņu un pastumjot malā minēto šķīvi," teikts grāmatā.

Sarkozī atceras, ka Krievijas kolēģis "daudz smējās" šajā sakarā un "ledus lūza".

Tieši šī G8 samita ietvaros notika arī abu prezidentu pirmās divpusējās pārrunas. Kopš tiem laikiem Putins un Sarkozī ir tikušies ne vienu reizi vien.

"Ar viņu ir viegli runāt. Viņš uzmanīgi klausās, ir ļoti pieklājīgs, pieejams, patīkams, tiecas smaidīt un smieties. Viņš ir uzticīgs saviem draugiem un saviem uzskatiem, var mainīt pozīciju, ja viņu (par kaut ko) pārliecina," raksta Sarkozī.

Viņš atzīmē, ka "iekarot (Krievijas līdera) uzticību ir ārkārtīgi svarīgi un ļoti grūti, taču, kad tas ir panākts, viņš kļūst par citu cilvēku, kuram ir vārds un kurš to tur".

"Ir lieta, kuru viņš ienīst – dubultā nozīme, tostarp komunikācijā ar presi. Citiem vārdiem sakot, nedrīkst būt ar viņu laipnam tête-à-tête tikšanās laikā un pēcāk kritizēt viņu no malas. Piespiest viņu kaut kam – arī nav labākais veids to panākt," uzsver bijušais Francijas prezidents.

Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Stouns par Putinu: Domā kā šaha spēlētājs un mīl sievietes

Vienlaikus Putins saprot, ka sarunas biedram ir "sarkanās līnijas", kuras viņš nešķērsos, ja arī sarunas biedrs pieņems faktu, ka Krievijas līderis arī nepārkāps savas robežas.

"Viņš uzmanās no nejauši sacītiem vārdiem un solījumiem, kuri netiek izpildīti. Viņaprāt tikai darbībām ir nozīme, un viņš tās nekad neaizmirst – gan labās, gan sliktās, sevišķi, kad viņš uzskata, ka tika nodots," piebilst Sarkozī.

"Vētru laiks" nav pirmā bijušā prezidenta atmiņu grāmata. Pirms gada plauktos parādījās grāmata "Kaislības", kurā viņš stāsta par savu politisko ceļu līdz ienākšanai Elizejas pilī 2007. gadā. Grāmatas cena ir 23 eiro. Īpaša ažiotāža sakarā ar tās parādīšanos veikalu plauktos netiek novērota.

Ziņu lente
0