Krievijas hidrometeorologi novērtēja ledus kušanas mērogus Ziemeļu Ledus okeānā

© Sputnik / Ilya Timin / Pāriet pie mediju bankasАйсберг у берегов одного из островов архипелага Земля Франца-Иосифа
Айсберг у берегов одного из островов архипелага Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ilggadējā ledus trūkums jau vairākus gadus neļauj organizēt tradicionālās ekspedīcijas uz Ziemeļpolu.

RĪGA, 16. jūlijs - Sputnik. Ledāju platības minimālie rādītāji kopš 80. gadiem ir sarukuši aptuveni uz pusi, daudzgadējais ledus ir gandrīz pazudis, sarunā ar RIA Novosti pastāstīja Krievijas Hidrometeoroloģijas centra vadītājs Igors Šumakovs.

Viņš atzīmēja, ka, pēc speciālistu domām, ledāju platības samazināšanās ir ledus apstākļu pārmaiņu galvenā izpausme Arktikā. Tā notiek cauru gadu.

"Visā Arktikā minimālie ledainuma rādītāji bija vērojami 2007. gadā – 4,19 miljoni kvadrātkilometru, 2012. gadā – 3,35 miljoni kvadrātkilometru, 2019. gadā – 4,1 miljons kvadrātkilometru. Salīdzinājumam: 1980. gadā ledainums sasniedza 7,6 miljonus kvadrātkilometru, 1983. gadā – 7,28 miljonus," uzsvēra Šumakovs.

Viņš piebilda, ka Krievijas arktisko jūru akvatorijā ledus sega kļūst plānāka.

"Ziemas periodā visu Ziemeļu jūras ceļa jūru akvatoriju joprojām pārklāj biezs sezonālais ledus, bet sasalšanas un kušanas termiņš pārbīdās uz oktobri-novembri un maiju-jūniju. It īpaši Čukotskas jūrā," precizēja Hidrometeoroloģijas centra vadītājs

Полет над ледником Ларсена  - Sputnik Latvija
Zinātnieki prognozē pasaules okeāna līmeņa katastrofālu celšanos

Vienlaikus Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais vadītājs Romans Vilfands konstatēja, ka ilggadējā ledus trūkums jau vairākus gadus neļauj organizēt tradicionālās ekspedīcijas uz Ziemeļpolu. Lieta tāda, ka līdz šim zinātnieki izmantoja ilggadējo aisbergu virsmu zinātniskās stacijas bāzei, taču pašreizējos klimatiskajos apstākļos neizdodas sameklēt ekspedīcijai piemērotu aisbergu.

Ledus stāvokļa pārmaiņas ir saistītas ar globālajām klimata pārmaiņai: ikgadējās temperatūras pieaugums Arktikā rit četrkārt ātrāk nekā vidēji uz planētas.

Ziņu lente
0