Barselonas zinātnieki jau pagājušajā gadā atraduši koronavīrusu SARS-CoV-2

© AP Photo / Bernat ArmangueОфицеры испанской полиции на контрольно-пропускном пункте в Мадриде
Офицеры испанской полиции на контрольно-пропускном пункте в Мадриде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Barselonas universitāte secinājusi, ka infekcija parādījusies daudz agrāk pirms kļuva zināms par pirmo Covid-19 gadījumu pasaulē.

RĪGA, 28. jūnijs - Sputnik. Koronavīruss SARS-CoV-2 bija atrodams Barselonas notekūdeņos jau pagājušā gada martā, noskaidroja Barselonas universitātes pētnieki, vēsta RIA Novosti.

"Šie rezultāti... liecina par to, ka infekcija parādījusies daudz agrāk pirms kļuva zināms par pirmo Covid-19 gadījumu pasaulē," teikts ziņojumā par atklājumu universitātes vietnē.

Pētījums rit Spānijas notekūdeņu pētījuma ietvaros ar mērķi konstatēt vīrusu saturu un vienlaikus spert soļus, lai nepieļautu jaunus epidēmiju viļņus.

Тестирование на антитела к коронавирусу - Sputnik Latvija
No plaušu fibrozes līdz Alcheimera slimībai: mediķi pastāstīja par Covid-19 sekām

Barselonas zinātnieki izpētīja notekūdeņus dažādos periodos, pie tam "SARS-CoV-2 genomu līmenis (koncentrācija – red.) precīzi sakrita ar Covid-19 gadījumu skaita izmaiņām iedzīvotāju vidū," paskaidroja Bioloģijas fakultātes profesors Alberts Bosks. Pie tam bija konstatēts, ka vīruss atrasts jau 15. janvārī, lai arī par pirmo valstī neievazāto koronavīrusa gadījumu tika ziņots tikai februāra nogalē.

Tomēr lielākais atklājums ir cits – koronavīruss tika fiksēts pagājušā gada marta notekūdeņos. Starp izpētītajiem paraugiem bija vairāki, kas ņemti periodā no 2018. gada janvāra līdz 2019. gada decembrim. Tie visi bija negatīvi, izņemot paraugu no 12. marta, "kurā SARS-CoV-2 genoms bija atrasts ļoti nelielā daudzumā, tomēr deva precīzu rezultātu pēc polimerāzes ķēdes reakcijas testa".

"Barselonā ierodas liels skaits cilvēku tūrisma ceļojumos vai biznesa vajadzībām, un, ļoti iespējams, līdzīga situācija bija citās pasaules daļās," teica Bosks, Spānijas virusoloģijas biedrības prezidents. Viņs uzskata, ka cilvēkiem, kuri izslimoja koronavīrusu pirms epidēmijas izsludināšanas, tika diagnosticēta gripa, jo slimību simptomi ir līdzīgi.

Notekūdeņu pētījums Spānijā notiek lielās pilsētās, to finansē Ekoloģiskās pārejas ministrija ar mērķi noskaidrot situāciju ar koronavīrusu.

Ziņu lente
0