Eksperts par "Ziemeļu straumi 2": ASV vēl nav sapratuši Vācijas smalkos mājienus

© Foto : из архива автораЭкономист Владимир Рожанковский
Экономист Владимир Рожанковский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Berlīne jebkurā gadījumā atbildēs uz ASV sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2". Ja Vašingtona pagaidām nesaprot smalkus mājienus, ir jārīkojas rupjāk.

RĪGA, 27. jūnijs – Sputnik. Vācijas valdība gatavo atbildes pasākumus gadījumam, ja ASV ieviesīs jaunas sankcijas pret topošo gāzesvadu "Ziemeļu straume 2", aģentūru Bloomberg informēja valdības pārstāvji. Vācijas Ministru kabinets izskata ES koordinētu darbību plānu atbildei uz ASV ierobežojumiem, kas var skart ne tikai privātās kompānijas, bet arī valsts uzņēmumus.

Vācija liek saprast, ka jebkurāgadījumā atbildēs uz ASV eksteritoriālajām sankcijām, taču Vašingtona to vēl nav aptvērusi, sarunā ar radio Sputnik konstatēja "Grand Capital" vecākais analītiķis Vladimirs Rožankovskis.

"Vācijai gāze ir stratēģisks izejvielas veids, kas iekļauts "zaļās" enerģētikas koncepcijā. Berlīne atbildēs uz amerikāņu sankcijām jebkurā gadījumā, vienkārši pagaidām smalkus mājienus Vašingtona nesaprot. tātad jārīkojas rupjāk, lai arī Vācija pagaidām dod priekšroku mājieniem," teica Rožankovskis.

Vācijas noskaņojumu zināmā mērā demonstrēs reakcija uz amerikāņu karaspēku izvešanu, norādīja eksperts.

"Tagad Berlīne nolems, kā reaģēs uz ASV bruņoto spēku izvešanu no Vācijas, izlems, vai tai vajadzīgi šie spēki tādā daudzumā. No Vācijas reakcijas daudz kas ir atkarīgs, jo līdz šim par nemainīgu tika uzskatīta NATO bloka vienotība, austrumu "draudi" un armija, kam šie draudi jāsavalda. Ja tagad, ņemot vērā miermīlīgas tirdznieciski ekonomiskās domstarpības pāries aizsardzības un politikas sfērā, tam būs tālejošas sekas. Par to nāksies padomāt ne tikai Berlīnei, bet arī Vašingtinai," brīdināja Rožankovskis.

Директор аналитического департамента ИК Регион Валерий Вайсберг - Sputnik Latvija
Analītiķis paskaidroja, kad Merkelei nāksies sastrīdēties ar ASV par "Ziemeļu straumi 2"

Iepriekš kļuva zināms, ka ASV prezidents Donalds Tramps plāno izvest no vācijas 9,5 tūkstošus no nepilniek 35 tūkstošiem amerikāņu karavīru. Polija steigšus paziņoja, ka ir gatava uzņemt ASV militāro kontingentu.

Vakar ASV Kongresa vietnē tika publicēts otrs likumprojekts, kas regulē sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2". Jaunajā versijā ierobežojumi mīkstināti, samazināts to darbības termiņš. Pirmo likumprojektu, kas paredzēja paplašināt sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2", senatori ierosināja jūnija sākumā. Kongresam nāksies saskaņot dokumenta kompromisa versiju.

"Gazprom" būvē gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" Baltijas jūras dzīlēs. Koncerns sadarbojas ar Eiropas kompānijām Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall. Darbus bija plānots pabeigt pērn, taču decembrī Šveices uzņēmums Allseas izveda savus kuģus no Baltijas jūras, bīstoties no ASV sankcijām.

Jūnija sākumā kļuva zināms, ka Vašingtona plāno attiecināt pašreizējās sankcijas arī uz apdrošināšanas firmām un apkalpojošajiem uzņēmumiem, kuri piedalās projektā. Krievija uzsvēra, ka ASV vienpusējās eksteritoriālās sankcijas pret Eiropas uzņēmumiem ir nepieņemamas. Berlīne un Vīne atbalsta Maskavu.

Рожанковский про "Северный поток - 2": в США не поняли тонких намеков ФРГ
Ziņu lente
0