SEB bankai uzlikts 100 miljonu eiro naudas sods par naudas atmazgāšanu Baltijas valstīs

© Sputnik / Вадим АнцуповОфисное здание банка SEB в центре Таллинна
Офисное здание банка SEB в центре Таллинна - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedrijas SEB banka saņēmusi lielus naudas sodus savā dzimtenē un Igaunijā par nepietiekamu pretošanos naudas atmazgāšanai savās Baltijas filiālēs.

RĪGA, 26. jūnijs – Sputnik. Zviedrijas Finanšu inspekcija ceturtdien uzlikusi SEB bankai 1 miljardu kronu naudas sodu (aptuveni 100 miljoni eiro) par naudas atmazgāšanu bankas filiālēs Lietuvā, Latvijā un Igaunijā, tiek ziņots finanšu regulatora mājaslapā.

"Finanšu inspekcijas izmeklēšana konstatēja, ka bankai nav izdevies identificēt un novērst riskus, kas saistīti ar virknes ārzemju klientu vai lokālo klientu, kuriem ir ārzemju īpašnieki, naudas atmazgāšanu. <…> Pēcāk banka veica pasākumus trūkumu novēršanai, taču Finanšu inspekcija konstatēja, ka laika perioda, kuru skar izmeklēšana (2015.-2019. gads – red.), banka nav spējusi izpildīt likumdošanā noteiktās prasības, un tādēļ tā tiek aplikta ar naudas sodu 1 miljarda kronu apmērā," teikts paziņojumā.

Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija
Politico: skandināvu bankām būs grūti atmazgāt savu imidžu

Izmeklēšana tika veikta sadarbībā ar Baltijas valstu finanšu inspekcijām.

Par iespējamiem pārkāpumiem SEB bankā pirmo reizi paziņoja telekanāls SVT, kura žurnālistiem iepriekš izdevies atklāt ievērojamus pārkāpumus Swedbank filiāļu darbā Baltijas valstīs. Tā rezultātā Swedbank tika uzlikts 400 miljonu eiro sods, savukārt tās vadība tika atlaista.

Tāpat ceturtdien Igaunijas Finanšu inspekcija uzlika 1 miljona eiro naudas sodu vietējai SEB bankas filiālei par trūkumiem naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas apkarošanas sistēmās, tiek ziņots iestādes mājaslapā.

Pēc Finanšu inspekcijas priekšsēdētāja Kilvara Kesslera sacītā, kopš 2014. gada inspekcija devusi bankām skaidru signālu, ka tām ir jābūt kontrolējošajām sistēmām, kuras atbilst starptautiski atzītām naudas atmazgāšanas novēršanas normām.

"SEB bankas darbā mēs atklājām trūkumus naudas atmazgāšanas novēršanā un pieņēmām lēmumu: likt bankai novērst trūkumus un uzlikt naudas sodu," citē Kessleru preses dienests.

Pērnā gada decembra beigās Finanšu un kapitāla tirgus komisija uzlika naudas sodu Latvijas "SEB banka" 672 684 eiro apmērā saistībā ar pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā un par 1,121 miljonu eiro – par pārkāpumiem starptautisko sankciju jomā.

Ziņu lente
0