Eksperts pastāstīja par Rail Baltica galveno jautājumu pēc cenas pieauguma

© фото из архива автораСергей Кондратьев
Сергей Кондратьев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai, Lietuvai un Igaunijai nav resursu un vēlmes finansēt Rail Baltica no budžeta, komerciālo investoru iesaistīšana nav iespējama, bet ES donorvalstis vairs nevēlas apmaksāt bezjēdzīgos statusa projektus Baltijā.

RĪGA, 20. jūnijs – Sputnik. Eiropas Revīziju palāta secinājusi, ka dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica projekts ir ekonomiski nepamatots. Par to liecina topošā dzelzceļa iespējamās pasažieru plūsmas vērtējums, teikts ekspertu pārskatā. Speciālisti apšauba arī paziņojumus par būvdarbu beigšanu 2025. gadā, pie tam sākotnējais projekta budžets 5,8 miljardu eiro apmērā pieaudzis līdz 7 miljardiem.

Tā kā Rail Baltica nav nekādu ekonomisko perspektīvu, finansējuma trūkuma apstākļos projekta realizācija apstāsies, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja Enerģētikas un finanšu institūta vecākais eksperts Sergejs Kondratjevs.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Zaiceva: priekš kam Latvijai Rail Baltica, ja pasažieru pārvadājumi 2 gadus būs "miruši"

"Jau sākumā bija skaidrs, ka Rail Baltica nav pietiekamas pasažieru plūsmas bāzes. Piemēram, Igaunijas valdība jau vairākkārt izteikusies, ka gaisa un autotransporta esošās iespējas apmierina pasažieru prasības un tāda dzelzceļa būve nav nepieciešama," atgādināja Kondratjevs. 

Viņš atzīmēja, ka jau sākotnēji tas bija politisks un statusa projekts – Baltijas valstu valdībām bija svarīgi piedāvār saviem pilsoņiem vērienīga projekta īstenošanu, lai demonstrētu ekonomikas attīstību.

"Faktiski tagad galvenais jautājums ir par to, cik lielā mērā ES gatava atbalstīt Rail Baltica un piešķirt tā būvdarbiem vērā ņemamus līdzekļus," uzsvēra Kondratjevs.

Eksperts paskaidroja, ka Latvijai, Lietuvai un Igaunijai nav resursu un vēlmes finansēt Rail Baltica no budžeta, bet komerciālo investoru iesaistīšana nav iespējama. Pie tam ES donorvalstis jau pārvērtē attieksmi pret projektu finansēšanu Austrumeiropā, un koronavirusa apstākļos šī tendence pastiprinās.

"Tāpēc Baltijas valstīm būs grūti saņemt ne tikai papildu līdzekļus, bet arī tos, ko Eiropas Komisija jau apsolījusi Rail Baltica būvdarbiem," piebilda Kondratjevs.

Rail Baltica, Eiropas sliežu ceļa platuma dzelzceļa maģistrālei, saskaņā ar projektu, jāsavieno Baltijas valstis ar Poliju. Latvijā un Igaunijā plānots uzbūvēt aptuveni 300 km garus iecirkņus, Lietuvā – 360 km.

Sākotnējās prognozes liecina, ka ar investīcijām 5,8 miljardu eiro apmērā Rail Baltica vajadzētu nest peļņu 16 miljardu apmērā. 2019. gadā veiktā analītiskā ekspertīze rāda, ka projekta īstenošanas gadījumā zaudējumi sasniegs vismaz 4 miljardus eiro.

Кондратьев рассказал о ключевом вопросе в строительстве Rail Baltica
Ziņu lente
0