Jau sen pielietojam: akadēmiķis novērtēja "izrāvienu" Covid-19 ārstēšanā

© Sputnik / Артем Житенев / Pāriet pie mediju bankasАкадемик РАН, заведующий отделом НИИ эпидемиологии Роспотребнадзора Вадим Покровский
Академик РАН, заведующий отделом НИИ эпидемиологии Роспотребнадзора Вадим Покровский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deksametazona izmantošanu smagas Covid-19 slimības gaitas gadījumā nevar nosaukt par izrāvienu – preparāts jau pusgadsimtu tiek pielietots smagu iekaisumu gadījumos, ko izraisa infekcijas saslimšanas.

RĪGA, 18. jūnijs – Sputnik. Par "zinātnisko izrāvienu" Covid-19 ārstēšanā Pasaules Veselības organizācijas ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss nosauca klīnisko pētījumu rezultātus, kuru laikā Oksfordas pētnieki deva pacientiem steroīdu preparātu deksametazonu. Saskaņā ar britu mediķu datiem, ārstniecības līdzeklis samazina nāves risku slimniekiem, kas pieslēgti pie MPV, par 35%, slimniekiem ar skābekļa atbalstu – par 20%.

Protams, tas nav nekāds izrāviens, bet gan koronavīrusa infekcijas ārstēšanas metožu uzlabošana, paziņoja radio Sputnik ēterā Krievijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis, "Rospotrebnadzor" Epidemioloģijas zinātniski pētnieciskā institūta nodaļas vadītājs Vadims Pokrovskis.

"Koronavīrusa infekcijas laikā smagos gadījumos lielu lomu spēlē smagi iekaisuma procesi – kā organisma reakcija. Deksametazons, līdzīgi daudziem citiem preparātiem, ir pretiekaisuma līdzeklis un šo iekaisumu samazina. Iepriekš šādā kontekstā runāja par paracetamolu. Tas pieder pie citas farmakoloģiskās grupas, taču arī tiek lietots iekaisuma mazināšanai," paskaidroja Pokrovskis.

Akadēmiķis konstatēja, ka britu mediķiem izdevies parādīt deksametazona efektivitāti pareizi veiktā klīniskā pētījumā.

"Statistiski viņi ir pierādījuši, ka tas par zināmiem procentiem samazina nāves risku smagi slimiem pacientiem. Runa ir tieši par smagu slimības gaitu, par pacientiem, kuri atrodas reanimācijā, kuriem tiek nodrošināta skābekļa padeve un plaušu ventilācija. Nav nekādas jēgas pielietot to vieglas vai vidējas slimības gaitas gadījumos," uzsvēra Pokrovskis.

Проведение анализа на коронавирус - Sputnik Latvija
Latvijā miruši divi pacienti ar Covid-19, atklāti seši jauni inficēšanās gadījumi
Pēc viņa sacītā, deksametazons jau 50 gadus tiek plaši pielietots tieši smaga iekaisuma gadījumos, ko izraisa infekcijas slimības.

"Tas ir pieejams preparāts, taču pielietot to nav jēgas, ja nav smagas slimības gaitas. Jāņem vērā, ka tam ir daudz kontrindikāciju un blakusefektu, un to nedrīkst lietot ilgstoši, jo var attīstīties imūndeficīts, kas atgādina AIDS. Nevajag skriet uz aptieku pēc deksametazona un sākt to lietot," brīdina Pokrovskis.

Koronavīrusa pandēmija, kura kopš gada sākuma izplatījusies no Ķīnas, pārņēmusi praktiski visas valstis. Pasaulē ir atklāti vairāk nekā 8,4 miljoni inficēšanās gadījumu, no kuriem vairāk nekā 451 tūkstotis beidzās ar nāvi, vairāk nekā 4,4 miljoni – ar izveseļošanos. Koronavīrusa infekcijas mirstības rādītāji pamazām samazinās un šobrīd vidēji sastāda aptuveni 5,4%. 

Лет 50 уже применяем: академик Покровский о "прорыве" в лечении COVID
Ziņu lente
0