PVO pastāstīja par zinātnisko izrāvienu Covid-19 ārstēšanā

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasЛекарства
Лекарства - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas valdība paziņojusi par pasaulē pirmo zāļu pret koronavīrusu izgudrošanu ar pierādītām spējām samazināt nāves risku.

RĪGA, 17. jūnijs – Sputnik. Pasaules Veselības organizācija (PVO) pastāstīja par jaunu perspektīvu smagu Covid-19 gadījumu ārstēšanas metodi.

Saskaņā ar Oksfordā veiktā pētījuma rezultātiem, pretiekaisuma preparāts deksametazons samazina pie MPV aparātiem pieslēgto pacientu nāves risku par 35%, starp pacientiem, kuri iziet ārstēšanu ar skābekli, - par 20%. PVO uzsver, ka vieglākas slimības gaitas gadījumiem preparāta efekts netika atzīmēts.

Deksametazons tiek izmantots kopš 1960. gadiem plaša slimību spektra ārstēšanai. Kopš 1977. gada tas ir iekļauts PVO pamat/svarīgāko medikamentu sarakstā. Preparāta iepakojums Lielbritānijā maksā vien aptuveni 5 britu mārciņas (aptuveni 5,60 eiro).

Работа лаборатории Инвитро в Москве - Sputnik Latvija
Krievijā reģistrēts preparāts smagas Covid-19 formas ārstēšanai

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss nosauca deksametazona klīnisko pētījumu rezultātus par "zinātnisko izrāvienu".

"Šīs ir pirmās zāles, kuras parādījušas mirstības līmeņa samazināšanos starp pacientiem ar Covid-19, kuriem ir nepieciešama ārstēšana ar skābekli vai mākslīgā plaušu ventilācija," citē organizācija ģenerāldirektora paziņojumu.

"Tās ir lieliskas ziņas, un es apsveicu Lielbritānijas valdību, Oksfordas Universitāti un daudzas slimnīcas, un pacientus Lielbritānijā, kuri veikuši savu pienesumu šim zinātniskajam izrāvienam, kurš glābs dzīvības," sacīja viņš.

Lielbritānijas valdība otrdien atbalstīja deksametazonu Covid-19 ārstēšanai.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons otrdienas brīfingā nosauca pētījuma rezultātus par "šī brīža lielāko izrāvienu" cīņā ar koronavīrusu.

"Kopš šodienas valdība autorizējusi Nacionālā veselības dienesta pasaulē pirmo zāļu pret koronavīrusu pielietošanu ar pierādītām spējām samazināt nāves risku… Valdības finansētie šī medikamenta izmēģinājumi nodemonstrēja, ka tas būtiski samazina nāves risku starp pacientiem, kuriem nepieciešama ārstēšana ar skābekli. Valdība dara visu iespējamo, lai zāles jaut tagad būtu pieejamas visām Nacionālā veselības dienesta iestādēm un visā Lielbritānijā," tiek vēstīts valsts Veselības ministrija mājaslapā.

Veselības ministrs Mets Henkoks uzsvēra, ka šādu rezultātu izdevies panākt pirmām kārtām pateicoties tam, ka valdība finansējusi zinātnisko pieeju problēmas risinājumam, un atgādināja, ka britu zinātnieki ieņem līderpozīcijas vakcīnu izstrādē un imunoloģijā.

​Tāpat viņš pastāstīja, ka Nacionālais veselības dienests jau kopš marta veidojis deksametazona krājumus. Pateicoties tam es esošo steroīda krājumiem pietiks vairāk nekā 200 tūkstošu cilvēku ārstēšanai.

Ziņu lente
0