Latvija sveic Ukrainu ar integrāciju, eksperti uzskata, ka tā neredzēs NATO 20 gadus

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina beidzot saņēmusi NATO paplašināto iespēju partnera statusu. Valsts pateicas partneriem, lai arī patiesībā šim statusam ir simboliska nozīme.

RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba paziņojis priecīgu vēsti - Ukrainai piešķirts NATO paplašināto iespēju partnera statuss, vēsta RIA Novosti.

Флаги Украины и ЕС - Sputnik Latvija
Eksperts paskaidroja, kāpēc Ukrainas iestāšanās ES un NATO nav iespējama

Kuļeba pauda dziļu atzinību partneriem aliansē par tādu iespēju un atzīmēja, ka Ukraina to esot pelnījusi.

Pieteikumu dalībai Paplašināto iespēju programmā (EOP) Ukraina iesniedza jau janvārī. Tobrīd valstij jau bija ārpusbloku valsts statuss, taču to Ukraina zaudēja 2014. gadā, kad parlaments grozīja vairākus likumus.

Tagad, kad Ukraina iesaistījusies EOP, tā nepacietīgi gaida iestāšanos NATO.

To gaida arī Latvijā, vai vismaz izliekas, ka gaida. Valsts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs savā lapā Twitter sirsnīgi apsveica "ukraiņu draugus" ar lielo notikumu un atzīmēja, ka tas ir kārtējais solis ceļā uz integrāciju Ziemeļatlantijas aliansē.

Tomēr stāvoklis nemaz nav tik vienkāršs – eksperti uzskata, ka šo soli Ukraina varēs spert tikai pēc 20 gadiem, ne ātrāk.

Taču patlaban paplašinātu iespēju partnera statuss piešķirts arī Zviedrijai, Somijai, Austrālijai, Gruzijai un Jordānijai.

Заседание Верховной рады Украины - Sputnik Latvija
Ukraiņu žurnālists: karastāvokļa noteikumi atbilst NATO norādījumiem

Oficiālā informācija liecina, ka 2014. gadā izveidotā programma EOP nosprauž mērķi pastiprināt EOP dalībvalstu bruņoto spēku operatīvo savietojamību ar NATO spēkiem.

Pēc būtības, tas ir nieks. Lieta tāda, ka patiesībā paplašinātu iespēju partnera statuss dāvā vien uzlabotu izlūlkošanas datu apmaiņu un padziļinātu konsultāciju iespējas drošības jautājumos.

Politologi atzīmē, ka dalībai EOP drīzāk ir simboliska, nevis praktiska nozīme. Tā NATO dod iespēju dažām valstīm sajust, cik tuvas tās ir ar aliansi garā.

Ziņu lente
0