Eksperts paskaidroja, kāpēc ASV pieprasa "visstingrākās sankcijas vēsturē" pret Krieviju

© SputnikЛеонид Крутаков
Леонид Крутаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vērst pret Krieviju "stingrākās sankcijas, kādas jebkad pieņemtas": politologs Leonīds Krutakovs paskaidroja, kur meklējamas republikāņu asinskāres saknes.

RĪGA, 12. jūnijs – Sputnik. Republikāņu partijas pārstāvji ASV Kongresa apakšpalātā pauda uzskatu, ka pret Krieviju jāvērš "stingrākās sankcijas, kādas jebkad pieņemtas", vēsta RT. Pārskata "Amerikas nostiprināšana un pretošanās globālajiem draudiem" autori apsūdzēja Maskavu par "spilgti izteiktu nodomu sagraut pasaules kārtību ASV vadībā". Kongresmeņi ieteica vērst jaunas sankcijas pret visplašākā spektra fiziskajām personām un uzņēmumiem – sākot ar naftas un gāzes projektiem, finanšu struktūrām un aizsardzības rūpniecību un beidzot ar medijiem.

Уборка сои на полях - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ķīnas graujošais trieciens globālajā ekonomiskajā karā

Cenšoties visiem spēkiem saglabāt pašreizējo pasaules kārtību, amerikāņu kongresmeņi faktiski iesaka sākt atklātu fāzi sankciju konfrotnācijā, radio Sputnik ēterā pauda uzskatu politologs, Krievijas valdības Finanšu universitātes docents Leonīds Krutakovs. 

"Tas, ko piedāvā republikāņi, ir ASV lielās stratēģijas turpinājums attiecībās ar Krieviju un Ķīnu – alternatīvajiem spēka centriem, nākotnes centriem," atzīmēja Krutakovs.

Politologs konstatēja, ka vecā globālā pasaule sairst, bet jaunā apvienosies saskaņā ar jauniem principiem.

"Ir divas pieejas: amerikāņu pieeja – visi dzīvos tā, kā vēlamies mēs; Krievijas un Ķīnas pieeja, kas diskutē par starpvalstu līgumu pasauli. Šīs pasaules savā starpā nav savietojamas, tās veidotas uz absolūti pretējiem principiem, un vienai ir jāiznīcina otra. Tāpēc tas, ko piedāvā republikāņi, ir sankciju un tirdzniecības karu pāreja pie atklātas fāzes," paskaidroja Krutakovs.

Rietumi ieviesa sankcijas pret Krieviju 2014. gadā Ukrainā un Krimā izvērusošos notikumu fonā. No individuāliem pasākumiem pret atsevišķām personām un uzņēmumiem ASV un Eiropas Savienība ļoti ātri pārgāja pie vērienīgiem ierobežojumiem veselās ekonomikas nozarēs. Maskava atbildēja ar pārtikas produktu embargu un īstenoja importa aizvietošanas programmu. ASV un ES regulāri pagarina pret Krieviju vērstos ierobežojumus. Kremlis pievērš uzmanību tam, ka šādi pasākumi ir neproduktīvi, turklāt virkne rietumvalstu politiķu iesaka tos atcelt.

Крутаков: США хотят открытой войны санкций с Россией
Ziņu lente
0