Beļģijas ĀM paskaidroja, kādēļ ES nevar atrisināt robežu atvēršanas jautājumu

© AFP 2023 / Damir SencarПассажиры соблюдают социальную дистанцию в автобусе международного аэропорта Загреба, Хорватия
Пассажиры соблюдают социальную дистанцию в автобусе международного аэропорта Загреба, Хорватия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa pandēmijas dēļ Eiropas valstis marta vidū ieviesa ierobežojumus braucieniem ārpus nacionālajām robežām. Taču šos lēmumus varasiestādes bieži vien pieņēma steidzamā kārtā bez iepriekšējas saskaņošanas Eiropas līmenī.

RĪGA, 7. jūnijs – Sputnik. Konkurence tūrisma tirgū apgrūtina saskaņota lēmuma pieņemšanu saistībā ar ierobežojumu atcelšanu robežu šķērsošanai Eiropas Savienībā, uzskata Beļģijas ārlietu ministrs Filips Gofēns, vēsta RIA Novosti.

Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий - Sputnik Latvija
Pierunājuši: Polija atvērs robežas ar Baltijas valstīm

Piektdien Eiropas iekšlietu ministri sarīkoja videokonferenci, kuras beigās bija nolemts pagarināt ierobežojumus uz ES ārējām robežām līdz jūnija beigām, pēc kā jāseko pakāpeniskai robežu atvēršanai "neobligātiem braucieniem". Līdz tam brīdim ES ir jānosaka kritēriji, pēc kuriem tiks pieņemti lēmumi par satiksmes ierobežojumu atcelšanu ar trešajām valstīm. Runājot par ES iekšējām robežām, vairākums piekrita robežu atvēršanai 15. jūnijā, tikmēr virkne valstu nolēma rīkoties patstāvīgi.

"Virkne valstu uzsāka sava veida tūrisma konkurenci. Kad Itālija pirmā pasludina par robežu atvēršanu 3. jūnijā, tai skaitā tās mērķis ir piesaistīt tūristus," sacīja Beļģijas ĀM vadītājs sestdien publicētajā intervijā avīzei La Libre.

Viņš piebilda, ka katra valsts patstāvīgi pieņēma lēmumus attiecībā uz ES iekšējām robežām, jo situācija ar koronavīrusa izplatību visur bijusi atšķirīga. "Luksemburga vispār neslēdza savas robežas. Vācija sākumā ieviesa stingrus pasākumus uz robežām, bet pēcāk viena no pirmajām sāka uzstāties par to atvēršanu. Mēs Beļģijā uzstājāmies par saskaņotu Eiropas pieeju, taču, acīmredzot, tas nav iespējams," uzskata Gofēns.

Человек с флагом Болгарии, архивное фото - Sputnik Latvija
Bulgārija atvērusi robežu visiem ES pilsoņiem

Taču ES ārējo robežu atvēršanas jautājumos Beļģijas ministrs cer panākt konsensu ES mērogā. "Kas attiecas uz Eiropas Savienības ārējo robežu atvēršanu, Beļģija pieņems lēmumu atbilstoši Eiropas Komisijas rekomendācijām. Esmu optimistiski noskaņots attiecībā uz Eiropas spējām nosaukt kopīgu datumu," piebilda viņš.

Eiropas Komisija iepriekš nāca klajā ar praktiskām rekomendācijām ES valstīm attiecībā uz tūrisma un transporta nozares atjaunošanu Eiropas Savienības ietvaros 2020. gada vasaras sezonā. Pirmajā posmā EK ieteica atvērt robežas starp valstīm un reģioniem ar līdzīgu epidemioloģisko situāciju. Tālāk valstīm ieteikts robežu atvēršanas gadījumā vienmēr ņemt vērā situāciju ar koronavīrusu.

Ziņu lente
0