Trampa padomnieks nosauca Kaļiņingradu par "dunci Eiropas sirdī"

© RIA Novosti . Ирина ОвчинниковаКоролевские ворота, Калининград
Королевские ворота, Калининград - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Amerikas Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka ASV izstājas no Atvērto debesu līguma.

RĪGA, 24. maijs – Sputnik. ASV prezidenta padomdevējs nacionālās drošības jautājumos Roberts Obraiens intervijā vācu izdevumam Bild nosauca Kaļiņingradas apgabalu par "dunci Eiropas sirdī", vēsta RIA Novosti.

"Ģeogrāfiskais stāvoklis ļautu Kaļiņingradai kļūt par tirdzniecības habu, tūrisma un kontaktu centru starp Krieviju un Rietumeiropu, bet, diemžēl, Krievijas varasiestādes pārvērtušas to slēgtā militārajā bāzē, kura ir piebāzta ar mūsdienu ieročiem un raķetēm," pateica intervijā diplomāts Roberts Obraiens.

Pēc viņa sacītā, Krievija neļāva amerikāņu lidmašīnām veikt lidojumus virs Kaļiņingradas apgabala Atvērto debesu līguma ietvaros.

Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Eksperts: Lietuvai jāsaprot, ka tā rada draudus Krievijas nacionālajai drošībai

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka ASV izstājas no šīs vienošanās. Krievijas ĀM uzsvēra, ka Maskava nav pārkāpusi nekādus vienošanās punktus. Iestādes vadītāja vietnieks Aleksandrs Gruško atzīmēja, ka Krievija turpinās izpildīt līguma nosacījumus līdz brīdim, kamēr tas paliks spēkā esošs.

Eiropas Savienībā aicināja Vašingtonu atgriezties pie līguma izpildes. ES ārpolitikas un drošības lietu pārstāvis Žuzeps Borels nosauca to par bāzisko vienošanos ieroču kontroles jomā.

Kopš 1992. gada Atvērto debesu līgumu jau ir parakstījušas 34 valstis. Vienošanās ir spēkā kopš 2002. gada un ļauj tās dalībniekiem atvērti vākt informāciju par līguma pušu bruņotajiem spēkiem un manevriem.

Ziņu lente
0