Miljoniem cilvēku var nonākt galējā trūkumā pandēmijas rezultātā

© Foto : pixabay / ales_kartalБедность и нищета
Бедность и нищета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liela daļa trūcīgo cilvēku dzīvo attīstītās valstīs, taču koronavīrusa pandēmija var palielināt nabadzīgo cilvēku skaitu visā pasaulē.

RĪGA, 21. maijs - Sputnik. Miljoniem cilvēku visā pasaulē var sastapties ar trūkumu koronavīrusa pandēmijas dēļ, Pasaules bankas vadītājs Deivids Malpass paziņoja savā runā telekonferencē.

Pasaules Banka – starptautiska finanšu organizācija, kas nodibināta ar mērķi nodrošināt finansiālu un tehnisku atbalstu jaunattīstības valstīm.

Еда на бесплатной кухне в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tev nepienākas, neesi kārtīgi ēdis! Kā Latvijā dala pabalstus

"Mēs vērtējam, ka līdz 60 miljoni cilvēku būs iedzīti galējā trūkumā, un tas nivelēs visu pēdējos trijos gados panākto progresu nabadzības likvidēšanā. Mūsu prognozes rāda dziļu recesiju," konstatēja Malpass, kura paziņojums publicēts bankas vietnē.

Viņš informēja, ka Pasaules Banka sniedz atbalstu 100 jaunattīstības valstīm, kurās dzīvo 70% Zemes iedzīvotāju, piemēram, apņēmusies iesniegt kredītus par 160 miljoniem dolāru līdz 2021. gadam.

Pie tam viņš norādīja, ka Pasaules bankas centieni ir nepietiekami, un aicināja kreditorus pievienoties G20 iniciatīvai, kas pasludinājusi parādu apmaksas moratoriju virknei jaunattīstības valstu.

Pasaules bankas ziņojums, kas publicēts 2018. gadā, liecina, ka gandrīz 46% Zemes iedzīvotāju, jeb 3,4 miljardi cilvēku iztiek ar mazāk nekā 5,12 eiro dienā, vairāk nekā 1,9 miljardi cilvēku, jeb 26,2% Zemes iedzīvotāju 2015. gadā iztikai bija mazāk nekā 2,92 eiro dienā.

Neskatoties uz to, ka līdz 10% samazināts visnabadzīgāko iedzīvotāju skaits, kam nākas iztikt ar mazāk nekā 1,74 eiro dienā uz cilvēku, nabadzības problēma joprojām ir aktuāla, bet cīņa ar to ir palēninājusies. Tas saistīts ar ekonomisko attīstību: tās rezultātā izveidojusies situācija, kurā lielāka daļa trūcīgo dzīvo attīstītās valstīs.

Медведи Либерии, Литвы и Люксембурга на выставке United Buddy Bears в Риге - Sputnik Latvija
Lietuva un Latvija izrādījušās starp nabadzīgākajām ES valstīm

Jau iepriekš izskanējušas vairākas negatīvas prognozes, kas saistītas ar koronavīrusa pandēmiju. Iepriekš ANO Pasaules pārtikas programma brīdināja: līdz 2020. gada beigām Covid-19 seku dēļ pasaulē cietīs badu ceturtdaļmiljards cilvēku.

Pandēmijas rezultātā cilvēki visā pasaulē zaudē darbu un ienākumus, produktu piegādes ir apgrūtinātas. Pie tam valstis ar lielu ārējo parādu diezin vai spēs mobilizēt pietiekamus resursus cīņai ar krīzi.

Riskam pakļauti arī lielpilsētu iedzīvotāji – dienas strādnieki, pakalpojumu sfēras darbinieki un ekonomikas "pelēkajos" sektoros nodarbinātie arī var saskarties ar trūkumu un badu.

Ziņu lente
0