Ārsts apšauba Igaunijai nodotā antivīrusu preparāta efektivitāti pret Covid-19

© Фото из личного архива Анатолия Альштейна Анатолий Альштейн, вирусолог, доктор медицинских наук, член Нью-Йоркской академии наук
 Анатолий Альштейн, вирусолог, доктор медицинских наук, член Нью-Йоркской академии наук - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja preparāts izmēģinājumu laikā par pāris procentiem samazina mirstību, jau valsta uzskats, ka to var izmantot, tomēr cīņai ar koronavīrusa infekciju ar to nepietiek, norādīja virusologs Anatolijs Alšteins.

RĪGA, 13. maijs – Sputnik. Japānas valdība nodevusi Igaunijas vēstniecībai Tokijā farmaceitiskā preparāta Avigan partiju testēšanai un eksperimentālai lietošanai cīņā ar Covid-19. Zāles nonāks valstī jau šonedēļ. Rindā gaida vēl 80 valstis.

Avigan izstrādājusi japāņu farmaceitiskā firma "Fujifilm Toyama Chemicals" kā zāles pret gripu. Pēc pandēmijas uzliesmojuma Igaunijas ĀM sadarbībā ar Veselības departamentu izvērtēja iespējas saņemt Avigan un piedalīties pētījumos par preparāta potenciālo lietošanu Covid-19 ārstēšanai. Tā sastāvā ir aktīvā viela favipiravirs, ko Japānas varasiestādes apstiprinājušas jau 2014. gadā.

Favipiraviru nevar ne slavēt ne pelt, tomēr jāpievērš uzmanība riskam, ko preparāts nodara embrijam, sarunā ar Sputnik Latvija paziņoja ārsts virusologs, medicīnas zinātņu doktors, profesors Anatolijs Alšteins.

"Nav lielu cerību uz to, ka tas būs iedarbīgs, labs, aktīvs preparāts pret koronavīrusu. Zālēm ir jābūt no jau izstrādāto saraksta, kas parādījušas sevi cīņā ar citām vīrusu infekcijām. Tā kā vīrusiem ir zināma dažu īpašību kopība, var pieņemt, ka tāds preparāts būs efektīvs arī pret koronavīrusu," paskaidroja Alšteins.

Viņš atgādināja, ka tādu preparātu skaits ir ļoti mazs, un tos visus izmēģina pret koronavīrusu.

"To skaitā ir arī favipiravirs, kas bija izstrādāts cīņai pret gripu un neparādīja īpaši labus rezultātus. Tā priekšrocība ir tas, ka jau saņemta preparāta lietošanas atļauja, jo šim nolūkam preparāti iziet sarežģītus izmēģinājumus, kas ilgst gadiem. Ir ļoti maz izredžu, ka starp tādiem preparātiem tiks atrastas efektīvas zāles pret koronavīrusu," ir pārliecināts medicīnas zinātņu doktors.

Ārsts atzīmēja, ka visas vīrusu slimības tikai ar grūtībām pakļaujas medikamentu terapijai.

Тестирование проб на коронавирус - Sputnik Latvija
Igaunija pirmā saņems zāles Covid-19 ārstēšanai

"Piemēram, cilvēki ilgus gadus strādājusi pie preparātiem cīņai ar HIV infekciju. Bija izstrādāta virkne preparātu, kuri it kā ļauj ārstēt hroniski inficētus cilvēkus, kad vīruss sāk izturēties mierīgi un cilvēks var pietiekami ilgi nodzīvot. Pret koronavīrusu šie preparāti demonstrē nelielu efektu, bet nekāda izrāviena problēmā nebūs," norādīja Alšteins.

Virusologs uzsvēra, ka galvenais uzdevums cīņā ar Covid-19 ir vakcīnas izstrāde. "Īpaši svarīgi ir izstrādāt dzīvu vakcīnu, kas varētu pielikt punktu koronavīrusam tādā pašā pakāpē, kā poliomielītam, masalām un bakām," konstatēja Alšteins.

11. martā Pasaules Veselības organizācija izsludināja jaunās koronavīrusa infekcijas Covid-19 pandēmiju. PVO jaunākie dati liecina, ka pasaulē fiksēti vairāk nekā 4,2 miljoni infekcijas gadījumu, slimība aiznesusi vairāk nekā 286 tūkstošus dzīvību.

Ziņu lente
0