Baltkrievijas prezidents informēja par mierīgāku reakciju uz NATO mācībām

© Foto : Facebook / Latvijas armija / Gatis DiezinsВоенные учения в Адажи, Латвия
Военные учения в Адажи, Латвия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paskaidroja, ka plānotie soļi koriģēti tāpēc, ka alianse atteikusies no vērienīgiem pasākumiem.

RĪGA, 4. maijs – Sputnik. Uz NATO mācībām valsts robežu tuvumā Baltkrievija reaģēs ieturētāk, jo alianse atteikusies no vērienīgiem pasākumiem, ņemot vērā koronavīrusa pandēmiju, informēja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Viņš atzīmēja, ka Minska nav atkāpusies no plāna reaģēt uz alianses manevriem, taču tagad tas ir mazliet koriģēts, vēsta Sputnik Lietuva.

"Pagaidām mēs sekojam šim plānam (Uzvaras dienai veltīto pasākumu plāns – red.) Vēl vairāk, plašāk izskatījām pasākumus sakarā ar NATO mācībām pie mūsu robežām. Manuprāt, mēs ne par milimetru neesam atkāpušies no plāna, ko sastādījām, lai reaģētu uz pasākumiem, ko Ziemeļatlantijas bloks plānoja pie mūsu robežām. Tiesa, mazliet to koriģējām, kad kļuva zināms: NATO neplāno vērienīgus pasākumus, kā agrāk. Tātad arī mēs uz to reaģējām ieturēti," teica Lukašenko.

Prezidents piezīmēja, ka dažas valsts vienības patlaban atrodas poligonos un turpina mācības, taču lielākā daļa bruņoto spēku atgriezusies kazarmās – pastāvīgās dislokācijas vietās.

Martā Baltkrievijas Aizsardzības ministrija ziņoja, ka valstī notiek kompleksas mācības bruņoto spēku cīņasspējas pēkšņas pārbaudes ietvaros – tas ir viens no pasākumiem atbildei uz NATO daudznacionālajiem manevriem pie republikas robežām.

Iepriekš Lukašenko pauda bažas par NATO mācībām "Defender Europe 2020", kas bija ieplānotas šī gada pavasarī Baltijas valstu teritorijā. Viņš informēja, ka līdz ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu viņiem nāksies padomāt, kā nodrošināt savas valstis tamlīdzīgu manevru laikā.

Международные военные учения Saber Strike в Латвии - Sputnik Latvija
Latvijā notiks NATO mācības, neraugoties uz koronavīrusu

Saskaņā ar plānu, NATO pavasara mācībās vajadzēja piedalīties līdz 40 tūkstošiem karavīru no alianses valstīm un sabiedrotajiem. Taču sakarā ar pandēmiju manevri tika atcelti.

NATO pastāvīgi paplašina militāro kontingentu pie Krievijas un tās sabiedrotās – Baltkrievijas robežām. Baltijas valstu valdības regulāri noslēdz aizsardzības līgumus un aicina paplašināt alianses karavīru klātbūtni reģionā, pamatojot to ar augošajiem "Krievijas draudiem".

Pie tam Maskava jau vairākkārt informējusi, ka neplāno nekādus uzbrukumus. Krievijas ĀM atzīmēja, ka NATO izmanto rietumvalstu histēriju, lai audzētu spēkus austrumu flangā.

Ziņu lente
0