Maska ir labāka par roku mazgāšanu? Zinātnieki nosaukuši galveno Covid-19 izplatības veidu

© Sputnik / Miguel Сandеla / Pāriet pie mediju bankasПассажиры в медицинских масках в переходе метро Гонконга
Пассажиры в медицинских масках в переходе метро Гонконга - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izrādās, inficēties ar koronavīrusu, pataustot kaut kādu priekšmetu, kuru iepriekš aizticis Covid-19 slimnieks, nemaz nav tik viegli.

RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. Vācu virusologi no Bonnas Universitātes Virusoloģijas un HIV pētījumu institūta veica pētījumus un noskaidroja, kāds Covid-19 inficēšanās veids ir visiespējamākais, vēsta RIA Novosti.

Viens no pētījuma veicējiem, speciālists Hendriks Štreieks paskaidroja, ka, saskaņā ar zinātnieku iegūtajiem datiem, inficēties ar kontaktu caur priekšmetiem ir ļoti sarežģīti. Vīruss ātri izžūst, pie tam uz dažādām virsmām.

Eksperti izpētīja Covid-19 paraugus, kas tika paņemti no durvju rokturiem, telefoniem, tualetēm, taču tā arī nespēja ar šo paraugu palīdzību kultivēt vīrusu laboratorijā.

Министры здравоохранения G20 признали слабость отрасли в борьбе с COVID-19 - видео - Sputnik Latvija
Video
G20 veselības ministri atzina, ka netiek galā ar Covid-19

Inficēties caur priekšmetu tomēr ir iespējams. Taču šādā gadījumā jāsakrīt vairākiem faktoriem.

Lai inficētos, ir jāpieskaras pie priekšmeta, un pēc tam uzreiz pie savas sejas, kolīdz slims cilvēks uzšķauda vai uzklepo virsmai. Nokļūt šādā apstākļu sakritībā ir samērā grūti.

Toties ļoti vienkārši ir inficēties masveida pasākumu laikā – ilgstoša kontakta gaitā vietās, kur pulcējas liels daudzums cilvēku.

Tādēļ visiespējamākais inficēšanās veids ar Covid-19 ir ieelpot gaisa pilienus sarunāšanās laikā ar inficētu cilvēku.

Atgādināsim, ka vairumā valstu, kur varasiestādes ir ieviesušas ierobežojošos pasākumus, kuru mērķis ir apturēt koronavīrusa izplatību, ir noteikta obligāta 1,5 – 2 metru distance starp cilvēkiem, ir aizliegta pulcēšanās. Atsevišķās valstīs ir obligāta sejas masku valkāšana uz ielas. Cimdi ir ieteicami, taču tie nekur nav obligāti aizsarglīdzekļi.

Neskatoties uz to, pirmām kārtām speciālisti iesaka rūpīgi un pēc iespējas biežāk mazgāt rokas ar ziepēm.

Ziņu lente
0