Eksperts pastāstīja, vai ir pamats raizēm par kafijas cenas kāpumu pandēmijas laikā

© Sputnik / Александр Натрускин / Pāriet pie mediju bankasГенеральный директор Российской ассоциации производителей чая и кофе ("Росчайкофе") Рамаз Чантурия
Генеральный директор Российской ассоциации производителей чая и кофе (Росчайкофе) Рамаз Чантурия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Asociācijas "Rosčajkofe" vadītājs Ramazs Čanturija kliedēja maldus, kas saistīti ar kafijas biržas cenu kāpumu.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Koronavīrusa pandēmijas fonā kafijas biržas cenas palielinājušās par 15%. Brokeru kompānijas pārstāvis atzīmēja, ka pašizolācijas apstākļos kafijas pieprasījums, atšķirībā no citām precēm, ir pieaudzis.

Cilvēki kļūdās, domājot, ka, ja biržā kafija ir kļuvusi divreiz dārgāka, tad arī veikalā tās cena palielināsies divas reizes: ķēdē līdz veikala plauktam sastāv no daudzām operācijām, kas tiešā veidā ar notiekošo biržā korelē ļoti nosacīti, paskaidroja Sputnik Latvija Krievijas Tējas un kafijas ražotāju asociācijas "Rosčajkofe" ģenerāldirektors Ramazs Čanturija.

"Biržas cena ietekmē mazumtirdzniecības cenu nevis tieši, bet netiešā veidā, vairākos posmos. Biržā tirgo zaļo kafiju – izejvielu, kurai ir samērā daudz pārstrādes pakāpju. No tām arī veidojas ražošanas pašizmaksa – tā, šķīstošās kafijas cenā izejvielas vērtības daļa sastāda ne vairāk par 30%. Turklāt kafija veikalā ir krietni dārgāka par saražoto produktu, cenas starpība ir no 50% līdz 100%. Tirdzniecības tīkla uzcenojums ir tik augsts, ka kompensē izejvielas vērtības svārstības biržā," pastāstīja Čanturija.

Eksperts atzīmēja, ka kafijas biržas cenas šobrīd demonstrē noteiktu izaugsmi.

Кофе - Sputnik Latvija
Bloomberg prognozē kafijas deficītu pandēmijas rezultātā

"Tas ir saistīts ar kafijas ražas vākšanas sezonas sākumu valstī, kura ir galvenais produkta piegādātājs pasaules tirgū, – Brazīlijā. Eksperti pauž raizes, ka neizdosies piesaistīt pietiekami daudz kafijas ražas vācēju, ņemot vērā koronavīrusa pandēmiju. Klimatiskie apstākļi sniedz pamatu cerēt uz labu ražu, un, ja Brazīlija spēs nodrošināt tās novākšanu, tad piegādās lielākus produkta apjomus," paskaidroja Čanturija.

Viņš piebilda, ka, neraugoties uz pašizolāciju, kafija ir un paliek viens no populārākajiem dzērieniem: cilvēki neiet uz kafejnīcām, taču turpina dzert kafiju mājās.

Ziņu lente
0