Ekspertu pārsteigušas ASV žēlabas par Krievijas jauno raķeti

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasРакета.
Ракета. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperts uzskata, ka Pentagona izteikumi par izmēģinājumiem Krievijā izskanējuši ar mērķi radīt negatīvu informācijas fonu ap Krievijas aizsardzības programmu laikā, kad ASV pievērsušās militārā pārspēka radīšanai kosmosā.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Krievijas izmēģinātā raķete paredzēta pretraķešu aizsardzības sistēmai, un ASV izteikumi par tās iespējām darbā pret satelītiem ir mēģinājums attaisnot savas pretenzijas uz kosmosu, uzskata militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs, kura komentāru lūdza RIA Novosti.

Iepriekš ASV Kosmisko spēku komandieris Džons Reimonds izteica pārmetumus Krievijai – tā 15.aprīlī esot izmēģinājusi tiešās pārtveršanas pretsatelītu raķeti.

Aizsardzības, nevis uzbrukuma ierocis

"Acīmredzot, tika izmēģināta kompleksa A-235 "Nudol" (tas tiek izstrādāts Maskavas rūpniecības rajona pretraķešu aizsardzības sistēmas vajadzībām – red.) raķete – tas ir pretraķešu ierocis. Mēs nenodarbojamies ar provokācijām, mums ir skaidra un pārskatāma aizsardzības iniciatīva: mēs izmēģinām ieročus, kuri mūs aizsargās," norādīja Ļeonkovs.

Eksperts uzsvēra, ka PRA kompleksi pārsvarā pieder pie aizsardzības sistēmām, arī ASV tamlīdzīga tipa sistēmas klasificē tieši tāpat.

ASV bija informētas par izmēģinājumu

Aģentūras sarunbiedrs atzīmēja, ka tamlīdzīgi izmēģinājumi ir iepriekš ieplānoti, Maskava regulāri informē Vašingtonu par raķešu startiem, lai izvairītos no raķešu uzbrukuma brīdinājuma sistēmas (RUBS) kļūdainas iedarbošanās.

"Ir nelielas nianses, ko amerikāņi, kā vienmēr, aizmirst pieminēt. Gan Maskavas, gan Vašingtonas rīcībā ir efektīvas RUBS. Mēs brīdinām ASV par jebkādiem startiem, lai viņu automātika neieslēgtos pēc mūsu raķešu starta. Tāpēc A-235 izmēģinājumi tika iepriekš pieteikti," paskaidroja Ļeonkovs.

Mērķis – dēmonizēt Krieviju

Eksperts uzskata, ka Pentagona izteikumi par izmēģinājumiem Krievijā izskanējuši ar mērķi radīt negatīvu informācijas fonu ap Krievijas aizsardzības programmu laikā, kad ASV pievērsušās militārā pārspēka radīšanai kosmosā.

Запуск баллистической ракеты - Sputnik Latvija
Forbes analītiķis pastāstījis par ASV pretgaisa aizsardzības sistēmas vājo vietu

"Ar tamlīdzīgiem izteikumiem amerikāņi vēlas izpūst kaut kādu sensāciju – sak, mēs apdraudam ASV pretsatelītu grupējumu. Tas patlaban ir vislielālākais. Tomēr sliktie, kā vienmēr, ir krievi. Nebūšu pārsteigs, ja drīz viņi paziņos, ka mūsu radioelektroniskās cīņas kompleksa ieslēgšana, kas strādā ar satelītiem, traucējusi ASV un Eiropas stratēģiskos sakarus," viņš teica.

2018.gadā Ļeonkovs, komentējot informāciju par kompleksu "Nudol", norādīja, ka Krievijas jauno pretraķešu līdzekļu galvenā īpatnība ir to mobilitāte – pateicoties tai, izdosies nodrošināt ne tikai Maskavas un Centrālā rūpniecības rajona, bet arī jebkura Krievijas teritorijas punkta pretraķešu aizsardzību.

Ziņu lente
0