Koronavīrusa dēļ miljoniem bērnu var palikt bez potes pret masalām

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasСотрудница научно-исследовательской лаборатории
Сотрудница научно-исследовательской лаборатории - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakcīna pret masalām ir viens no svarīgākajiem sabiedrības veselības aprūpes sasniegumiem, ik gadus tā glābj dzīvību miljoniem bērnu.

RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. Vakcinācijas pret masalām termiņu pārcelšana saistībā ar jaunā koronavīrusa tipa pandēmiju var skart 117 miljonus bērnu 37 valstīs, brīdina UNICEF.

Lai arī UNICEF apzinās, ka cīņa ar koronavīrusa pandēmiju prasa kopīgus veselības aprūpes nozares darbinieku pūles visā pasaulē, speciālisti apgalvo, ka ir nepieciešams saglabāt esošos imunizācijas dienestus gan šobrīd dzīvojošajiem, gan nākotnes paaudzēm.

Детское отделение больницы - Sputnik Latvija
Ārste pastāstīja par slimības attīstību bērniem ar Covid-19

Marta beigās Pasaules Veselības organizācija (PVO) publicēja pamācību valstīm attiecībā uz imunizācijas dienestu saglabāšanu. Šajā pamācībā tiek ieteikts apturēt imunizācijas kampaņas valstīs, kurās patlaban nav aktīvu slimību uzliesmojumu, kuras spēj novērst vakcīnas.

UNICEF piekrīt šim ierosinājumam, tomēr iesaka valstīm neizbeigt imunizāciju, cik vien tas ir iespējams, neradot riskus pilsoņiem un veselības aprūpes darbiniekiem.

Neraugoties uz to, ka droša un efektīva vakcīna pret masalām pastāv jau vairāk nekā 50 gadus, pēdējā laikā kļuvuši biežāki masalu saslimšanas gadījumi. 2018. gadā no šīs slimības nomira vairāk nekā 140 tūkstoši cilvēku, lielākā daļa no tiem bija bērni. Visas šīs nāves bija iespējams novērst.

Šobrīd, pandēmijas fonā, 24 pasaules valstīs imunizācijas kampaņas tika apturētas vai atceltas. 2020. gadā ieplānotās kampaņas vēl 13 valstīs arī var tikt atceltas. Vairāk nekā 117 miljoni bērnu 37 valstīs, daudzās no kurām bērni dzīvo vietās, kur gadās aktīvi masalu uzliesmojumi, var nesaņemt potes.

Šajā skaitā nav iekļauti zīdaiņi, kuri arī varētu nesaņemt poti. Taču bērni līdz viena gada vecumam visbiežāk mirst no masalu izraisītām veselības problēmām.

Вакцинация против гриппа - Sputnik Latvija
Lietuva kļuvusi par ES antilīderi masalu gadījumu līmeņa ziņā

Saskaņā ar PVO datiem, laika posmā no 2000. līdz 2017. gadam vakcinācija pret masalām noveda pie globālās mirstības no masalām samazināšanās par 80%. 2000.-2016. gadā vakcinācija pret masalām novērsa 20,4 miljonus nāves gadījumu, kas padarīja vakcīnu pret masalām par vienu no svarīgākajiem sabiedrības veselības aprūpes sasniegumiem.

Masalas joprojām ir plaši izplatītas daudzās valstīs, kuras sāk attīstīties, sevišķi atsevišķās Āfrikas un Āzijas daļās. Absolūtais vairākums (vairāk nekā 95%) nāves gadījumu, ko izraisīja masalas, notiek valstīs ar zemiem iedzīvotāju ienākumiem un vāju veselības aprūpes infrastruktūru. Visnāvējošākie masalu uzliesmojumi notiek valstīs, kuras piedzīvo dabas stihijas un konfliktus vai arī atgriežas pie normālas dzīves pēc šādiem notikumiem.

Ziņu lente
0