Māršala plāns vai ES sabrukums: kādas varētu būt koronavīrusa krīzes sekas

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasКупол над зданием Рейхстага в Берлине
Купол над зданием Рейхстага в Берлине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena un bijušies Vācijas ĀM vadītāji brīvdienās paziņoja par jauna "Maršala plāna" nepieciešamību.

RĪGA, 7. aprīlis – Sputnik. Bijušie VFR ĀM vadītāji Joška Fišers un Zigmārs Gabriels kopīgā rakstā avīzē Tagesspiegel paziņoja par Eiropas Savienības sabrukuma draudiem koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes dēļ un aicināja izveidot ekonomiskā atbalsta programmu, kas būtu analoģiska Māršala plānam.

Fišers (Zaļo partija) vadīja Vācijas ĀM no 1998. līdz 2005. gadam, Gabriels (VSDP) – 2017.-2018. gadā.

Ministri atzīmē, ka šobrīd īstenotā atbalsta apjoms Itālijai un Spānijai, kuras visvairāk cietušas Covid-19 uzliesmojuma dēļ, ir nepietiekams, un tās "100 gadus atgādinās par to Eiropai un pirmām kārtām Vācijai, ja mēs viņus atstāsim likteņa varā". Ministri atzīmē, ka VFR ekonomisko panākumu pēc Otrā pasaules kara nebūtu bijis bez Eiropas solidaritātes, tādēļ Vācija nes īpašu atbildību ES priekš, un tai ir jāparāda gatavība būt Eiropas līderei, vislabāk kopā ar Franciju.

"Eiropai ir nepieciešamas divas lietas: kopīga palīdzība krīzē un kopīga atjaunošanās programma pēc krīzes," raksta bijušie ministri.

Analoģijas kārtā viņi minēja "Berlīnes gaisa tilta" (Rietumu Berlīnes iedzīvotāju nodrošināšana ar pārtiku 1948.-1949. gadā) un Māršala plāna piemēru – ASV finanšu atbalsta programma Eiropai pēc kara.

Политолог, руководитель экспертного совета Фонда стратегического развития Игорь Шатров - Sputnik Latvija
Politologs: ES un ASV vēlas saņemt Krievijas palīdzību, bet tā, lai par to neviens nezina

Pēc viņu domām, ES dalībvalstu atbalsta programmai jābūt trim sastāvdaļām – medicīniski humanitārajam atbalsts, īstermiņa un ilgtermiņa kreditēšana, kas nav piesaistīta Māstrihtas līguma stingrajiem kritērijiem, kā arī ilgtermiņa investīciju atbalsta programma. Pie tam finanšu atbalsts, pēc bijušo ministru domām, var tikt īstenots, paplašinot ES budžetu, un tam ir jābūt elastīgiem dzēšanas mehānismiem uz Savienības rēķina.

"Koronavīruss potenciāli var kļūt par divu pretēju procesu paātrinātāju: vai nu tik ļoti padziļināt Eiropā jau tā pastāvošās plaisas, ka Savienība var sabrukt, vai arī Eiropas Savienībai un tās dalībvalstīm izdosies apvienoties cīņā ar vīrusu un tā sekām. Kādu ceļu izvēlēsies Eiropā, ir lielā mērā atkarīgs no mums, vāciešiem. Mums nav daudz laika!" raksta nobeigumā saka Fišers un Gabriels.

"Māršala plāna" tematu svētdien apsprieda arī Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena Welt am Sonntag rakstā.

Люди в медицинских масках во время шоппинга в супермаркете, Милан - Sputnik Latvija
Karantīnas īpatnības Itālijā

"Mums ir nepieciešams Māršala plāns Eiropai. Ir jāinvestē miljardiem eiro šodien. Lai novērstu katastrofu nākotnē," uzrakstīja fon der Leiena.

Tiesa, viņa pauda arī pārliecību par to, ka Eiropa drīzumā atkal "stingri stāvēs uz kājām", savukārt esošā krīze radīs vienotības izjūtu Eiropas nāciju vidū.

Māršala plāns ir atbalsta programma Eiropai pēc Otrā pasaules kara, kas tika pieņemta ASV 1948. gadā. Plānā norādītais mērķis bija atjaunot karā iznīcinātās Eiropas ekonomikas, atcelt tirdzniecības barjeras, modernizēt Eiropas valstu rūpniecību, izstumt komunistus no varas struktūrām un Eiropas attīstība kopumā. Kopējā asignējumu summa Māršala plāna ietvaros sastādīja aptuveni 13 miljardus ASV dolāru.

Ziņu lente
0