Ārste pastāstīja par slimības attīstību bērniem ar Covid-19

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasДетское отделение больницы
Детское отделение больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārste pastāstīja, ka Šanhajas Bērnu medicīnas centrā izpētīja vairāk nekā divu tūkstošu bērnu slimības vēsturi.

RĪGA, 6. aprīlis – Sputnik. Mediķi noskaidrojuši, ka koronavīruss var tikt nodots no grūtnieces bērnam, taču smaga tā izraisītas slimības plūsma jaundzimušajiem tiek novērota ārkārtīgi reti, pastāstīja RIA Novosti medicīnas zinātņu doktore, Krievijas Dabas zinātņu akadēmijas akadēmiķe, Krievijas Tautu draudzības universitātes Pediatrijas nodaļas profesore, KF nopelniem bagātā ārste Jeļena Degtjarjova.

Viņa paskaidroja, ka Šanhajas Bērnu medicīnas centrā izpētīja vairāk nekā divu tūkstošu bērnu slimības vēsturi. Aptuveni trešajai daļai no tiem tika novēroti vieglas klīniskas koronavīrusa izpausmes, 39% slimība noritēja ar vidēja smaguma simptomiem. Turklāt speciālisti atklāja arī gadījumus bez simptomiem aptuveni 4% bērnu.

Degtjarjova atzīmēja, ka smagi slimība noritēja 6% saslimušo bērnu – lielākoties tiem mazajiem pacientiem, kuriem jau bija citas slimības.

"Apstiprināts arī vēl viens inficēšanas veids. Iepriekš tika uzskatīts, ka pastāv tikai "horizontālā transmisija" – aerogēnā vai saskarsmes ceļā. Noskaidrojies, ka pastāv arī "vertikālā transmisija" – no grūtnieces bērnam… Taču, saskaņā ar esošajiem datiem, smaga slimības plūsma jaundzimušajiem tika novērota ārkārtīgi reti," pastāstīja Degtjarjova.

Pediatre precizēja, ka smaga slimības plūsma jaundzimušajiem var notikt gadījumos, kad koronavīruss kombinējas ar "respiratori sincitiālo infekciju, kura mediķiem ir labi zināma, kā smagu bronholītu iemesls ar elpceļu mazspēju".

Viņa atgādināja, ka specifiska ārstēšana pret jauno koronavīrusa infekciju neeksistē, tādēļ novērošana un ārstēšana notiek atbilstoši "pastāvīgi rūpīgi analizētiem medicīnas protokoliem". Degtjarjova paskaidroja, ka bērnu ārstēšanā tiek pielietotas individuālas devas un izmēģinātas preparātu ievades shēmas.

Сотрудники медицинского стационара на территории больничного комплекса в Коммунарке - Sputnik Latvija
Virusologs: jaunais koronavīruss ienācis cilvēces dzīvē uz mūžīgiem laikiem

"Taču veselības aprūpes sistēmai ir svarīgi ne vien atrast zāles pret jauno koronavīrusa infekciju, bet arī novērst tās straujo izplatību. Higiēnas noteikumu un sanitāri epidemioloģiskā režīma pastiprināšana, distances ievērošana - tās ir tikai bāziskās prasības. Esošajā situācijā pilsoņu nošķiršanas un pašizolācijas pasākumi – tie ir absolūti nepieciešami un ļoti pareizi lēmumi," paziņoja profesore.

Degtjarjova piebilda, ka tikpat svarīgi ir izstrādāt vakcīnu slimības profilaksei nākotnē. Viņasprāt, Krievijā ir ļoti spēcīgas pretinfekcijas un epidemioloģijas skolas, savukārt vakcīnas izstrādes darbam ir piesaistīti vadošie valsts speciālisti.

"Domāju, ka tas (vakcīnas pret koronavīrusu parādīšanās – red.) var notikt viena gada laikā. pēc visu izmēģinājumu iziešanas vakcīnu varēs plaši izmantot, tostarp arī bērniem," pastāstīja viņa.

Degtjarjova uzskata, ka "civilizēta vakcinācija pret jauno koronavīrusa infekciju" notiks tieši tāpat, kā šobrīd tiek veikta imunizācija pret gripu un citām vīrusu infekcijām – masalām, hepatītiem, poliomielītu.

Ziņu lente
0