Izmēģinājuma afrikāņi. Francijā izcēlies skandāls saistībā ar vakcīnu pret vīrusu

© Sputnik / Александр Гальперин / Pāriet pie mediju bankasВакцинация от кори, архивное фото
Вакцинация от кори, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Televīzijas ēterā izskanēja piedāvājums izmēģināt līdzekli pret koronavīrusu uz Āfrikas iedzīvotājiem.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. Divu Francijas profesoru televīzijas diskusija, kur tika izteikts viedoklis par to, ka līdzekļus pret koronavīrusu nebūtu slikti izmēģināt uz afrikāņiem, šokēja skatītājus un izraisīja dusmu pilnu komentāru vilni Internetā, vēsta RIA Novosti. Runa ir par pēdējā laikā populāru ideju izmantot Covid-19 apkarošanai Kalmeta-Gerēna prettuberkulozes vakcīnu (BCG). "Vai mums nevajadzētu veikt pētījumus Āfrikā, kur nav nedz masku, nedz ārstēšanas, nedz reanimācijas?" uzdeva jautājumu televīzijas ēterā viens no zinātniekiem.

"Aptuveni, kā uz prostitūtām"

"Patiešām, šāda iespēja ir. Šeit mēs vadāmies pēc BCG vakcīnas spējām pasargāt cilvēku no citām elpceļu slimībām, neskaitot tuberkulozi. Tostarp par to liecina daži pētījumi, kas skar gripu. Mēs ceram, ka BCG palīdzēs arī koronavīrusa gadījumā," pastāstīja informatīvā telekanāla LCI ēterā vadošais Nacionālā veselības aprūpes un medicīnas pētījumu institūta (Inserm) zinātniskais darbinieks Kamils Lošs.

Таблетки - Sputnik Latvija
Krievijā izveidojuši trīs zāļu veidus pret koronavīrusu

Pēc viņa sacītā, šādi pētījumi tiek veikti vai tiek plānoti Austrālijā un Eiropā. Ideja ir tajā, lai iedalītu kontroles grupas: vieniem iedot BCG, citiem – placebo. Un paskatīties, vai vakcīna palīdz novērst inficēšanos vai vismaz patoloģiju attīstību saslimšanas gadījumā.

Tālāk diskusijā iesaistījās Parīzes Košenas slimnīcas centra reanimācijas nodaļas vadītājs Žans Pols Mirā. Viņš norādīja, ka karantīnas apstākļos Eiropā cilvēki ir ļoti labi pasargāti no inficēšanās, un tas neļaus iegūt pietiekami ticamus rezultātus kontroles grupās.

"Vai mums nevajadzētu veikt pētījumus Āfrikā, kur nav nedz masku, nedz ārstēšanas, nedz reanimācijas? Aptuveni tāpat, kā AIDS pētīja uz prostitūtām, jo viņas atradās riska zonā un neizsargājās. Ko jūs par to domājat?" pavaicāja Mirā.

Profesors Lošs apstiprinoši pamāja ar galvu un mierīgi piekrita. "Jums ir taisnība. Mēs patiešām izskatām šādu iespēju. Man liekas, ka attiecīgi tenderi jau ir izsludināti," sacīja viņš, norādot, ka tas netraucē veidot kontroles grupas arī Eiropā.

Āfrika nav laboratorija

Neviens no studijā esošajiem ētera dalībniekiem nereaģēja uz speciālistu dialogu, tomēr sašutumu pauda daudzi skatītāji. Viens no pirmajiem izteicās slavenais Kamerūnas futbolists, iepriekš "Barcelona", "Chelsea", kā arī Krievijas "Anzhi" spēlētājs Samuels Eto’o. "K*** bērni! Jūs vienkārši esat nelieši. Āfrika jums ir spēļu laukums, vai nē?" šādu publikāciju viņš ievietoja Facebook un Instagram.

Cits bijušais "Chelsea" spēlētājs, Kotdivuāras futbola zvaigzne Didjē Drogba aicināja palīdzēt Āfrikai tikt galā ar koronavīrusu, nevis izmantot to kā laboratoriju. "Es uzstājīgi nosodu šos pazemojošos, melīgos un dziļi rasistiskos izteicienus. Neuztveriet afrikāņus kā jūrascūciņas, tas ir vienkārši riebīgi," uzrakstīja viņš Twitter.

Atsaucās arī vēl kāds slavens futbolists, Senegālas pārstāvis Demba Ba. "Laipni lūdzam Rietumos, kur baltie uzskata sevi par tik svarīgām personām, ka rasisms un vājprātība kļūst par ierastu lietu," sacīja viņš.

Биологические исследования в лаборатории - Sputnik Latvija
Atrasta jauna metode cīņā ar koronavīrusu

"Šī nav provokācija, tas ir vistīrākais rasisms. Āfrika nav Eiropas laboratorija, afrikāņi nav izmēģinājuma žurkas," paziņoja Francijas Sociālās partijas līderis Olivjē Fors.

Diskusijas dalībniekus sāka apbērt ar apvainojumiem un pat draudiem. Tiesību aizsardzības organizācijas "SOS Racisme" vadītājs vērsās Francijas Audiovizuālo plašsaziņas līdzekļu augstākajā padomē (CSA) ar lūgumu izpētīt ēterā izskanējušos izteicienus un veikt attiecīgus pasākumus.

Nepalika malā arī seksa industrijas darbinieku arodbiedrība (Strass). "Seksa industrijas pārstāvji Āfrikā un Āzijā bieži vien uzstājas kā izmēģinājuma trusīši. Pietiek neētisku izmēģinājumu par labu rietumu laboratorijām," aicināja organizācijā.

Žanu Polu Mirā izbrīnīja šāda reakcija. Viņš noliedza jebkāda veida apsūdzības par rasismu un atvainojās par to, ka, iespējams, izteicās nepietiekami skaidri.

"Man likās interesanti, lai papildus Francijai un Austrālijai kāda Āfrikas valsts arī varētu piedalīties šajā pētījumā, par kuru iepriekš es nekad neesmu dzirdējis," taisnojās žurnālistu priekšā viņš. Mirā atzīmēja, ka tikai piemēra kārtā minēja DĀR veiktos pētījumus, jo šajā valstī daudzi prostitūtu klienti ir inficēti ar HIV.

Nacionālais veselības aprūpes un medicīna pētījumu institūts atbalstīja savu darbinieku. BCG vakcīnas efektivitātes klīniskie izmēģinājumi līdzekļa pret koronavīrusu kārtā tiek uzsākti Eiropā un Austrālijā, paskaidroja iestādē. "Pat ja Āfrika tiek apspriesta, tad tikai kopā ar citām valstīm. Runa taču ir par globālo pandēmiju," uzsvēra zinātnieki.

BCG vakcīnu izstrādāja pret tuberkulozi, ik gadus ar to vakcinē vairāk nekā 130 miljonus bērnu, taču tās efektivitāte pazeminās pēc 10-15 gadiem. Pastāv dati, ka vakcīna stiprina imunitāti un mīkstina Covid-19 simptomus. Pētnieki cer, ka BCG palīdzēs radīt līdzekli pret koronavīrusu.

Ziņu lente
0