Grima ūdenī. Atklāta galvenā Zemes izcelsmes mīkla

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tektoniskās aktivitātes viļņu pētījumos zinātnieki secinājuši, ka tālā pagātnē Zemes dzīvē bija periods, kad gandrīz visu sauszemi klāja okeāna ūdeņi.

RĪGA, 15. marts – Sputnik. Tālā pagātnē Zemes virsmu klāja okeāns, - par to liecina jaunais pētījums, kura pamatā ir ģeoloģiskās izlūkošanas dati, par ko vēsta RIA Novosti.

Pētot tektoniskās aktivitātes viļņus un radušos lūzumus, zinātnieki secināja, ka tālā pagātnē Zemes dzīvē bija periods, kad gandrīz visu sauszemi klāja okeāna ūdeņi.

Pētījums liecina, ka aptuveni pirms 3,2 miljardiem gadu Zeme patiešām bija īsta "Ūdens pasaule". Šis slēdziens ļauj atrisināt seno zinātnisko strīdu par to, kāds tieši ūdens – jūras vai saldūdens – bija dzīvības šūpulis. Galu galā, kad visapkārt ir okeāns, saldūdenim vienkārši vairs nepaliek vietas.

Вид на планету Земля из космоса - Sputnik Latvija
Neizpētītā planēta. Dīvaini un pārsteidzoši fakti par Zemi

Okeāna dzīlēs pie Austrālijas rietumu krasta atrodamās senās augsnes un sāļu nogulsnējumu pētījumi, kā arī hidrotermālo krāteru sistēmas pētījumi ļāva noskaidrot reģiona temperatūras un ķīmisko profilu, kāds tas bija pirms 3,2 miljoniem gadu.

Zinatnieki uzsvēra, ka jau tolaik okeāna ūdens bija piesātināts ar skābekļa izotopiem, pat lielākā mērā nekā tagad, lai arī starpība ir neliela un sastāda tikai 4%.

Skābeklis-18 ir savdabīgs indikators, kura pēdas ļauj fiksēt ūdens un sauszemes proporciju pagātnē – tas koncentrējas augsnē, kas ilgstoši atradusies virs ūdens līmeņa.

Ģeologi konstatēja, ka visu planētu klājis okeāns, tikai dažviet tajā bijušas nelielas salas – mikrokontinenti.

Jāpiebilst, ka iepriekš radio Sputnik stāstīja, ka zinātnieki pieļāvuši citplanētu būtņu esamību galaktikā.

Ziņu lente
0