Tā nav mācību trauksme: PVO vadītājs pastāstīja jaunums par koronavīrusu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasТедрос Адханом Гебрейесус
Тедрос Адханом Гебрейесус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules Veselības organizācijas vadītājs aicina valstis izturēties nopietni pret draudiem, ko rada koronavīruss, un saskaņot darbības.

RĪGA, 6. marts – Sputnik. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss preses konferencē aicināja valstis izturēties nopietni pret koronavīrusa draudiem.

Pirmām kārtām viņš pateicās preses pārstāvjiem, kuri sniedz sabiedrībai informāciju par koronavīrusu, un atgādināja, ka cīņa pret baumām un dezinformāciju – tā ir svarīga lieta cīņā ar vīrusu.

Airbaltic - Sputnik Latvija
Koronavīruss ietekmējis airBaltic darbu: lidsabiedrība samazina reisu skaitu

Uzstāšanās laikā pasaulē bija 95 265 COVID-19 saslimšanas gadījumi, 3281 cilvēks nomira.

Ārpus Ķīnas robežām slimība reģistrēta 33 valstīs, lai gan 80% visu saslimšanas gadījumu notikuši tikai trīs valstīs. 115 valstīs koronavīruss vēl nav parādījies, savukārt 21 valstī bijis tikai viens saslimšanas gadījums. Piecās valstīs, kurā iepriekš bija saslimušie, pēdējo divu nedēļu laikā nav atklāti jauni saslimšanas gadījumi.

Sevišķi Gebreiesuss atzīmēja Dienvidkoreju, kur jaunu koronavīrusa inficēšanās gadījumu skaits turpina kristies. Pēc viņa sacītā, tās piemērs, kā arī Ķīnas piemērs, pierāda, ka koronavīrusa uzliesmojums nav vienvirziena ceļš. Epidēmiju ir iespējams apkarot, taču tikai ar kopīgiem, koordinētiem un saprātīgiem pasākumiem, kuros iesaistās visas valdības pūles. Viņš aicināja visas valstis rīkoties ātri, samērīgi un pārliecināti.

Батарейная крепость в Таллине, построенная по приказу российского императора Николая I - Sputnik Latvija
Igaunijā jau pieci inficētie ar koronavīrusu, četri atlidoja caur Rīgu

Taču, pēc viņa teiktā, lai arī lielākā daļa saslimšanas gadījumu tiek atzīmēta tikai dažās valstīs, uztraukumu izraisa valstu skaita pieaugums, kurās parādījies koronavīruss, sevišķi, ja runa ir par valstīm ar vāju veselības aprūpes sistēmu.

Gebreiesuss atgādināja, ka epidēmija apdraud gan nabadzīgās, gan bagātās valstis, un pat valstis ar augstu ienākumu līmeni var sagaidīt nepatīkami pārsteigumi.

Viņš pauda raizes saistībā ar to, ka atsevišķas valstis vai nu neuztver koronavīrusa uzliesmojumu par pietiekami nopietnu, vai arī nolēmušas, ka neko nevar ar to padarīt. Tāpat PVO uztrauc tas, ka politiskā griba atsevišķās valstīs un darbības, kas demonstrē šo gribu, neatbilst draudu līmenim, kas parādījušies cilvēces ceļā.

"Tā nav mācību trauksme. Šobrīd nav īstais laiks padoties. Nav laiks meklēt attaisnojumus. Šobrīd jāliek lietā visi spēki," sacīja viņš.

​Valstis desmitiem gadu gatavojās tam, ka kas tāds var notikt. Ir pienācis laiks rīkoties atbilstoši plāniem. Un šiem plāniem jāsākas ar līderiem pašā augšā, koordinējot ne tikai veselības ministrijas, bet arī drošību, ārpolitiku, finanses, tirdzniecību, transportu, informāciju un tā tālāk. Jābūt iesaistītai visai valdībai.

"Aktivizējiet jūsu rīcības plānus ārkārtas situācijās valdības līmenī. Apmāciet pilsoņus, lai viņi pārzina slimības simptomus un profilakses metodes. Palieliniet testēšanas iespējas. Gatavojiet slimnīcas. Pārliecinieties, ka jums pietiek krājumu. Apmāciet savus medicīnas darbiniekus diagnosticēt slimību, ārstēt to uzmanīgi un ar līdzjūtību un neinficēties pašiem," pateica viņš.

Пассажиры на регистрации в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Ar lidmašīnu no Bergamo uz Rīgu atlidoja nevis viens cilvēks ar koronavīrusu, bet divi

Pēc Gebreiesusa sacītā, ja valstis aktīvi atklās, izolēs un ārstēs saslimušos, kā arī sekos līdzi viņu kontaktiem, tad viņi mainīs epidēmijas izplatīšanos. Taču ja izlemj, ka neko nevar izdarīt, tad tas ātri vien pārtaps pareģojumā, kas pats sevi piepilda.

PVO publicēja norādījumus astoņu galveno reģionu valstīm nacionālo rīcības plānu attīstībai. Organizācija cer, ka visas valstis paātrinās šo plānu attīstību.

Epidēmijas apkarošanai jau ir piešķirti līdzekļi. Pasaules Banka un Starptautiskais valūtas fonds sniedza fondus veselības aprūpes sistēmu stabilizācijai un epidēmijas ekonomisko seku mīkstināšanai, un sevišķi – piekļuves vienkāršošanai kritiski svarīgam aprīkojumam.

"Mēs zinām, ka cilvēki ir nobijušies, un tā ir normāla reakcija. Šīs bailes var mīkstināt ar adekvātas un precīzas informācijas palīdzību. Ja jūs jūtas, ka jūs pārņem bailes, meklējiet atbalstu līdzcilvēkos. Uzziniet, kādi plānie ir jūsu kopienai, un kā jūs varat palīdzēt.

Ir vēl daudz lietu, ko mēs nezinām, taču katru dienu mēs uzzinām arvien vairāk, un mēs strādājam nemitīgi lai aizpildītu visus caurumus mūsu zināšanās.

Tas, cik nāvējošs izrādīsies vīruss, ir atkarīgs ne tikai no vīrusa, bet arī no tā, kā mēs uz to reaģējam. Tā ir nopietna saslimšana. Tā nav nāvējoša vairumam cilvēku, taču tā spēj nogalināt. Mēs visi esam atbildīgi par infekcijas riska samazināšanu priekš sevis, un ja mēs saslimsim, tad arī priekš citiem cilvēkiem.

Lūk kādēļ mēs visu laiku runājam par solidaritāti. Tas nav drauds atsevišķiem cilvēkiem vai valstīm. Tā ir kopīga problēma, un mēs varam glābt dzīvības tikai kopīgiem spēkiem," nobeigumā sacīja viņš.

Ziņu lente
0