Turcijas karavīri Idlibā apšauda Krievijas GKS lidmašīnas

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasСирийская армия в провинции Идлиб
Сирийская армия в провинции Идлиб - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas spēki un kaujinieki aktīvi izmanto pārnēsākamos zenītraķešu kompleksus. Krievijas un Sīrijas aviācija spiesta izmantot termiskās lamatas, lai aizsargātos no uguns.

RĪGA, 28. februāris — Sputnik. Turcijas vienības Idlibas provincē apšauda Sīrijas valdības amijas pozīcijas un Krievijas lidmašīnas, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz telekanāla "Rossija 24" reportāžu.

Telekanāla rīcībā esošā informācija liecina, ka Ankara pieņēmusi šo lēmumu, atbildot uz aviācijas triecienu, kura rezultātā gājuši bojā vismaz divi Turcijas karavīri. Avīze Daily Sabah vēsta, ka vēl divi kareivji ir ievainoti. Informācija par to, kas tieši veicis uzbrukumu, nav sniegta.

Ситуация на сирийско-турецкой границе - Sputnik Latvija
Erdogans piedraudējis ar "apņēmīgiem soļiem" Sīrijā

"Sīrijas karavīrus vārda tiešā nozīmē glābj aviācija – savējā un Krievijas. Sīrijas GKS un Krievijas GKS lidmašīnas atkal un atkal aptur kaujiniekus," akcentēja VGTRK Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas biroja vadītājs Jevgēņijs Poddubnijs.

Viņš pastāstīja, ka Turcijas spēki un kaujinieki aktīvi izmanto pārnēsākamos zenītraķešu kompleksus. Krievijas un Sīrijas aviācija spiesta izmantot termiskās lamatas, lai aizsargātos no uguns.

"Krievijas un Sīrijas lidmašīnas izšauj termiskos mērķus pēc uzlidojumiem pa bijušās "Al Kaidas"* filiāles radikāļiem," viņš stāstīja reportāžā.

Karadarbības epicentrs atrodas Nairaba, Sāna un Džubasa ciemu rajonā.

Iepriekš Sīrijas valsts ziņu aģentūra SANA vēstīja, ka kaujinieki ar Turcijas armijas atbalstu sākuši uzbrukumu Sarakibas pilsētas rajonā Idlibas provincē, ko Sīrijas karavīri atbrīvoja jau februāra sākumā. Teroristi izmantoja simtiem pašnāvnieku un mīnētas mašīnas, valdības spēki turpina intensīvu artilērijas apšaudi.

Turcijas prezidents Tajips Erdogans iepriekš paziņoja, ka Ankara ir gatava militārai operācijai reģionā, taču Sīrijas prezidents Bašars Asads uzsvēra, ka Damaska turpinās atbrīvot Alepo un Idlibas provinces, neskatoties uz Turcijas reakciju.

Vienošanās par Idlibu

2017.gada maijā Astanā (tagadējā Nursultana) Krievija, Irāna un Turcija vienojās par četru deeskalācijas zonu izveidi Sīrijā. Trīs no tām 2018.gadā nonāca Damaskas kontrolē. Ceturto zonu Idlibas provincē valdības spēki vēl nav ieņēmuši, lielāko tās daļu kontrolē "Džabhat an Nusras"* teroristi.

2018.gada septembrī Maskava un Ankara pārrunās pieņēma lēmumu izveidot demilitarizētu zonu Idlibā, kur atrodas vairāk nekā desmit dažādi formējumi. To vidu lielākie ir proturcisko grupējumu savienība "Nacionālā atbrīvošanas fronte" un "Džabhat an Nusra"*, aptuveni 30 tūkstoši kaujinieku.

Военная полиция РФ на северо-востоке провинции Алеппо в Сирии - Sputnik Latvija
Uz ceļa Sīrijā noticis incidents starp KF un ASV karavīriem

Šī gada janvāra beigās Sīrijas armija sāka uzbrukumu Idlibā un Alepo, ņemot vērā  teroristu veiktās apšaudes pa dzīvojamiem kvartāliem, kuru rezultātā gājuši bojā desmitiem civiliedzīvotāju. Mēneša laikā Asada spēki atbrīvoja vairāk nekā 600 kvadrātkilometrus, Māretas pilsētu un trasi M5 (Damaska-Alepo).

Eskalācijas fonā Idlibā Ankara un daži tās pārneri pārmet Damaskai un Maskavai uzbrukumus humanitāriem objektiem un Turcijas spēkiem.

Krievija un Sīrija jau vairākkārt uzsvērušas, ka nestabilitātes iemesls reģionā ir teroristu darbības. Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka Turcija nav izpildījusi vairākas nozīmīgas saistības problēmu atrisināšanai Idlibā, piemēram, tā nav nošķīrusi no teroristiem bruņoto opozīciju, kas gatava dialogam ar valdību politiskā procesa ietvaros.

Turcijas viceprezidents Fuats Oktajs uzskata, ka valsts izpildījusi saistības, ko uzņēmusies Idlibā.

Ziņu lente
0