Politika

"Jūs esat slimas, meitenes": kāpēc Gruzijā nobijās no Lavrova vizītes

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šveicē Sergejs Lavrovs bija īstermiņa vizītē. Krievijas un Gruzijas attiecības tur neviens negrasījās apspriest.

RĪGA, 27. februāris – Sputnik, Galija Ibragimova. Eiropas Padomes ministru tikšanos pārcēla no Tbilisi uz Strasbūru. Gruzijas varasiestādes nevēlējās uzņemt Krievijas delegāciju un personīgi Sergeju Lavrovu. Situāciju pasliktināja incidents, kurš iepriekš notika Ženēvā. Kā tas ietekmēs Gruzijas imidžu, centās noskaidrot RIA Novosti.

"Ministra kungs"

Šveicē Sergejs Lavrovs bija īstermiņa vizītē. Krievijas un Gruzijas attiecības tur neviens negrasījās apspriest. Pēc Ženēvas atbruņošanas konferences ministrs gatavojās uzstāties ANO Cilvēktiesību padomes 43. sesijā.

Kad Lavrovs apsardzes un Krievijas delegācijas pavadībā devās uz sēžu zāli, kur jau sākās diskusija, parādījās Gruzijas žurnālistes. Pārkliedzot viena otru, viņas vienu brīdi angliski, citā brīdī krieviski centās uzdot jautājumu.

Пленарное заседание Госдумы РФ - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Ir dīvaini nosodīt par nodomiem". Maskava aizstāvējusi savas pilnvaras EPPA

"Ministra kungs… Ministra kungs," sāka viena no viņām, taču Lavrova drošības dienests aizšķērsoja viņai ceļu. Tas nesamulsināja žurnālisti, un viņa pacentās aizsniegties līdz ministram ar mikrofonu. Apsargs atkārtoti stingri palūdza atiet nost.

Viņas kolēģe atkārtoja: "Ministra kungs! Ministra kungs, mēs esam Gruzijas žurnālistes un vēlamies saņemt jūsu komentāru."

Krievijas delegācija turpināja iet uz priekšu, gruzīnietes nelikās mierā. Lavrovs tomēr reaģēja. Viņš pasmaidīja, un pēc tam pateica: "Jūs ar kaut ko… Jūs esat slimas, meitenes."

"Mēs neesam slimas, mēs vienkārši gribam uzdot jautājumu. Jūs plānojat atbraukt uz Tbilisi, ja Eiropas Padomes ministru tikšanās notiks Gruzijā?" izkliedza viena no žurnālistēm, pagrūžot malā apkārtējos.

"Iet nebija iespējams. Kliedza, stūma, grūstījās, cenšoties izsisties cauri pie ministra. Nācās stumt malā visādu cieņu zaudējušās sievietes, lai tiktu uz priekšu… Mūs ar kolēģi "aizķēra", taču šefs necieta," komentēja Facebook notikušo Krievijas ĀM pārstāve Marija Zaharova, pievienojot pierādījuma kārtā saskrāpētas rokas fotogrāfiju.

Gruzīnu nesaskaņu Lavrovs

Par Gruzijas politikas centrālo figūru Lavrovs kļuva rudenī, kad prezidentūra Eiropas Padomes Ministru komitejā no Francijas pārgāja pie Gruzijas. Uzreiz radās jautājums: kā aizvadīt ministru sesiju, kura skaitās par galveno Eiropas Padomes pasākumu. Tikšanās ieplānota 15. maijā. Bet kur?

Lieta tajā, ka Gruzijas likums "Par okupētajām teritorijām" aizliedz iebraukt valstī personām, kuras, apejot Tbilisi, apmeklēja Abhāziju un Dienvidosetiju. Dokuments automātiski stājās spēkā pret visiem Krievijas ministriem, to skaitā pret Lavrovu. Un tagad grūtā stāvoklī izrādījušās pašas Gruzijas varasiestādes.

Штаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Krievija pieprasījusi ANO arbitrāžu ASV vīzu neizsniegšanas lietā

Atļaut apmeklēt valsti Krievijas ĀM vadītājam – nozīmē pārkāpt nacionālo likumdošanu. Aizliegt – tā ir atteikšanās no starptautisko saistību izpildes.

Pretrunas centās novērst Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili, paziņojot, ka ministru sesijas dēļ var pieļaut izņēmumu.

"Tas nav viegls solis priekš mums. Iedzīvotāji diez vai atbalstīs. Taču mēs paliksim uzticīgi saviem principiem un šīs organizācijas vadošajiem norādījumiem," paskaidroja viņa.

Taču Zurabišvili vārdi nevienu nepārliecināja. EPPA Krievijas delegācijas dalībnieks Leonīds Kalašņikovs painteresējās Gruzijas varasiestādēm, vai tās garantē drošību Krievijas ministram. Skaidra atbilde nesekoja.

Toties opozīcijas partijas "Vienotā nacionālā kustība" skaidri deva saprast, ka izvedīs cilvēkus protestēt. Pats Lavrovs neko nekomentēja.

Ņemot vērā, ka ielu protesta akcijas, kas nereti pāraug sadursmēs ar policiju, notiek Tbilisi diezgan bieži, bažas saistībā ar pasākuma drošību izteica arī citās nacionālās delegācijās.

Beigās ES vadība pieņēma lēmumu, ka Ministru komitejas sēde notiks Strasbūrā.

Spēle augstākajā līgā tiek atcelta

RIA Novosti aptaujātie Gruzijas eksperti līdz pēdējam cerēja, ka Eiropas Padomes ministru sesija tomēr notiks Tbilisi. Pasākuma pārcelšanu uz Strasbūru viņi izskatīja kā nopietnu triecienu Gruzijas imidžam un cerēja uz pušu saprātīgumu.

Глава МИД Украины Павел Климкин - Sputnik Latvija
Ukrainas bijušo ārlietu ministru satrauc Krievijas un Rietumu iespējamais "darījums"

"Valstī pilnā gaitā notiek priekšvēlēšanu kampaņa. Politiskā situācija ir ārkārtīgi  karsta. Gan vara, gan opozīcija tiecas izcelt viens otru neizdevīgā gaismā. Lavrova atbraukšana varēja izprovocēt jaunu protestu vilni, un arī pašam ministram nebūtu ļoti ērti Tbilisi," uzskata Gruzijas Sabiedrisko lieto universitātes profesors Tornike Šarašenidze.

Eiropas Padomes lēmumu un Gruzijas varasiestāžu reakciju uz to eksperts novērtējā kā iekšpolitikas uzvaru pār ārpolitiku.

"Valdošā partija "Gruzijas sapnis" izvēlējās stabilitāti valstī un pat ziedoja tik prestižu pasākumu, kā Eiropas Padomes ministru sesija. Loģika šeit ir skaidra: opozīcija ir gatava izmantot ikvienu iespēju, lai izvestu ielās cilvēkus. Atrastu ieganstu. Ja ne Lavrovs, tad apsūdzība uz Krieviju vērstā kursā. Varasiestādes izvēlējās izvairīties no provokācijām, neraugoties uz imidža zaudējumiem Eiropas Padomes priekšā," uzskata Šarašenidze.

Politologs un Gruzijas zinātniski-pētnieciskā centra "SIKHA Foundation" dibinātājs Arčils Siharulidze norāda uz Gruzijas vadības vājumu.

"Gruzijas politiskā elite kārtējo reizi pierādījusi, ka pagaidām nav izveidojusies un nav spējīga spēlēt augstākajā līgā. Būtībā, varasiestādes piekāpās nacionālpatriotiskajiem noskaņojumiem sabiedrībā, kurus rosina opozīcija," saka viņš.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время презентации в Доме приемов министерства иностранных дел РФ инвестиционного потенциала Московской области. - Sputnik Latvija
Drudzis visā pasaulē. Krievijas ārlietu ministrs iezīmējis galvenās problēmas

Politologs atzīmē reputācijas zaudējumus: "Ja Gruzijas varasiestādes uzņemtos atbildību un sarīkotu Eiropas Padomes tikšanos Tbilisi, tas parādītu politiskās apziņas nobriedumu. Īstenot diplomātiju ne tikai ar partneriem, bet arī ar nepatīkamiem sarunas biedriem – tā ir māksla, kura paceltu Gruziju augstāk. Taču varasiestādes izlēma savādāk."

Runājot par incidentu ar Gruzijas žurnālistēm Ženēvā, eksperts tajā saskata nepietiekami augstu politisko kultūru. Ir arī vēl kāds iemesls.

"Viņas uzmetās virsū Krievijas ministram ar jautājumiem 25. februārī. Tas ir svarīgs datums Gruzijas vēsturē. Šajā dienā 1921. gadā mūsu valsti okupēja Sarkanā armija. Uzdodot jautājumus Lavrovam, žurnālistes cerēja sarīkot ažiotāžu. Un viņas to panāca, pat ar tādu cenu," nobeigumā sacīja eksperts.

Ziņu lente
0