Politika

Krievija pieprasījusi ANO arbitrāžu ASV vīzu neizsniegšanas lietā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasШтаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке
Штаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Problēmas ar vīzu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem dalībai starptautiskos pasākumos ASV teritorijā sāka parādīties regulāri kopš 2014.gada pēc straujas divpusējo attiecību pasliktināšanās situācijas Krimā un Donbasā dēļ.

RĪGA, 26. februāris – Sputnik. Krievija pieprasīja ANO arbitrāžas procedūru, lai atrisinātu situāciju ar regulāru ASV vīzu neizsniegšanu ārzemju diplomātiem, paziņoja RIA Novosti diplomātiskais informācijas avots.

Otrdien organizācijā notika Uzņēmējvalsts attiecību komitejas sēde, kurā Krievijas puse atkal rosināja šo tēmu.

"Krievija un virkne citu ANO dalībvalstu pieprasīja nevis vienkārši nodot jautājumu arbitrāžai (…), bet arī uzsākt tā darbu šīs situācijas atrisināšanai," pateica aģentūras sarunas biedrs.

ANO pārstāvis apsolīja nodot šo informāciju ģenerālsekretāram Antoniu Guterešam.

Pēc informācijas avota sacītā, Krievijas pozīciju atbalstīja Ķīna, Irāna, Sīrija, Kuba, Baltkrievija, Nikaragva. "Sagaidām, ka ģenerālsekretārs pieņems attiecīgu lēmumu un uzsāks arbitrāžas procedūru," piebilda aģentūras sarunas biedrs.

Problēmas ar vīzu izsniegšanu

Decembrī ANO Ģenerālā Asambleja pieņēma rezolūciju ar aicinājumu Savienotajām Valstīm operatīvi izsniegt iebraukšanas vīzas delegātiem, kuri dodas piedalīties ANO pasākumos. Dokuments paredz, ka, ja problēmas ar vīzu izsniegšanu netiks atrisinātas saprātīgā un ierobežotā termiņā, "tad nopietnā veidā tiks izskatīta iespēja veikt pasākumus, kas paredzēti Centrālo iestāžu līguma 21.sadaļā". Runa ir par strīdu atrisināšanu star ANO un ASV ar arbitrāžas starpniecību.

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
ASV joprojām nevēlas pagarināt līgumu START ar Krieviju

Problēmas ar vīzu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem dalībai starptautiskos pasākumos ASV teritorijā sāka parādīties regulāri kopš 2014.gada pēc straujas divpusējo attiecību pasliktināšanās situācijas Krimā un Donbasā dēļ. Tā, 2015.gadā Savienotās Valstis izsniedza vīzu ar ierobežojumiem Federācijas Padomes spīkerei Valentīnai Matvijenko, kā dēļ viņai nācās atcelt vizīti dalībai Pasaules Starparlamentu savienības dalībvalstu parlamentu vadītāju konferencē.

2017. gadā ar problēmām saskārās Krievijas diplomāti, kuri tika nosūtīti komandējumā uz vēstniecību ASV, ģenerālkonsulātiem un pastāvīgo pārstāvniecību ANO. Pēc tam "zem trieciena" izrādījās Krievijas pārstāvji, kuri tika nosūtīti uz ANO Sekretariātu Ņujorkā. 2019. gadā tika atteikta iebraukšana daudziem no tiem, kam bija jāpiedalās ANO Ģenerālās Asamblejas plenārsēdēs un tās atsevišķo komiteju darbā.

Ziņu lente
0