Eiropiešiem pārmet ieroču kontrabandu uz Lībiju

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasЛивия. Город Триполи.
Ливия. Город Триполи. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms sešiem gadiem maršals Haftars pārņema savā ziņā Lībijas austrumus. Viņu atbalstīja Ēģipte, Saūda Arābija un AAE. Savukārt Nacionālās saskaņas valdību apbruņoja Turcija un Katara, iespējams – arī Itālija.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Par ieroču nelegālajām piegādēm Lībijā atbildīgas ir Eiropas Savienības valstis, paziņoja maršals Halifa Haftars, kurš kontrolē pilsoņu kara plosītās valsts austrumu provinces. Par to, cik pamatotas ir dumpīgā maršala apsūdzības un ko viņš cenšas panākt, portālā RIA Novosti stāsta Galija Ibragimova.

Haoss ieroču piegādēs

"Kontrabandu organizē eiropieši. Viņiem precīzi zināmi visi bruņojuma piegādes un algotņu pārsviešanas ceļi," ir pārliecināts Lībijas nacionālās armijas (LNA) komandieris maršals Halifs Haftars.

Бронеавтомобиль турецкой армии - Sputnik Latvija
Lībijas mediji ziņoja par Turcijas karavīru un tanku ierašanos Tripolē

Plānots, ka politiskais process situācijas noregulēšanai Lībijā sāksies 26. februārī. Par to, ka pēc apšaudes pārtraukšanas jāizmanto diplomātiskās metodes, janvārī Berlīnes konferencē vienojās Eiropas Savienības, ANO, Krievijas, Turcijas un ASV pārstāvji.

Konfliktējošās puses Vācijas galvaspilsētu neapmeklēja. Maršals Haftars pieprasīja, lai ārējās puses konfliktā neiejauktos. Nacionalās saskaņas valdības (NSV) vadītājs Faezs Saradžs izteica līdzīgu prasību. Abi politiķi ir noraizējušies par to, ka ārvalstis cenšas veikt ne tikai miernešu funkcijas, bet arī sniegt militāro palīdzību pretiniekam.

Maršalu kaitina Turcija, kas atklāti atbalsta Saradža valdību. Savukārt NSV pārmet Ēģiptei, Saūda Arābijai, AAE, Francijai un Krievijai bruņojuma piegādes Haftaram.

Redžeps Tajips Erdogans taisnojas: tikai Saradža valdība ir atzīta pasaulē. Viņš ir gatavs pārtraukt atbalstu, ja arī Haftars atteiksies no ārēja atbalsta, kura sniegšanā Turcijas līderis apsūdz Maskavu. Krievijas valdība atbildēja, ka turpina dialogu ar visām Lībijas konflikta pusēm.

Trausls pamiers

Pamiera ievērošanu kontrolē speciāla Lībijas militārā komiteja. Tajā iekļauti pieci pārstāvji no abām konfliktā iesaistītajām pusēm. Komiteja iedēvēta par "Pieci plus pieci". Situāciju novēroja arī ANO misija. Visi secināja: pamiers tiek pārkāpts. Vēl vairāk, Lībijā vēl joprojām ienāk nelegāls bruņojums.

"Trauslo pamieru apdraud neizsīkstošais ārvalstu kaujinieku, ieroču un munīcijas pieplūdums," teikts ANO novērotāju atskaitē.

Ливия. Город Триполи. - Sputnik Latvija
Politika
Eksperts: Rietumiem zināms, kas ir galvenais miera iniciators Lībijā

Sīkāka informācija nav sniegta. ANO misija pauda satraukumu jau iepriekš – pirms Berlīnes konferences organizācijas speciālais vēstnieks Lībijā Hasans Salame aicināja pārtraukt bruņojuma piegādes konflikta pusēm. "Tas rada apburto loku. Konflikts ievelkas," apliecināja Salame.

Uguns pārtraukšanas režīma pārkāpums ir viens no iemesliem, kuru dēļ Krievija atteicās atbalstīt ANO Drošības padomes rezolūciju pēc Berlīnes konferences. Maskava paskaidroja, ka paši konflikta dalībnieki vēl nav vienojušies par pamiera noteikumiem.

"Lībieši tikai sākuši dialogu, tostarp arī kopīgās militārās komitejas "Pieci plus pieci" ietvaros. Tieši viņu dialoga ietvaros nepieciešams formēt apšaudes pārtraukšanas parametrus, par ko runāts Berlīnes komunikē," precizēja Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Ņebenzja.

Ziņu lente
0