Miljards dolāru apmaiņā pret "Ziemeļu straumes 2" apturēšanu: ASV spēlē uz visu banku

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Германии
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV nolēma uzpirkt Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis. Apsolot tām miljardu dolāru, amerikāņi deva mājienu, ka nedrīkst pieļaut Krievijas cauruļvada "Ziemeļu straume 2" būvniecības pabeigšanu.

RĪGA, 17. februāris – Sputnik. Amerikāņi apsolīja apbērt ar naudu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis, kas parakstīja "Trīs jūru iniciatīvu", lai tikai tās būtu mazāk atkarīgas no Krievijas, vēsta Mixnews.lv.

Minhenes konferences laikā ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo piesolīja Austrijai, Čehijai, Slovākijai, Horvātijai, Ungārijai, Slovēnijai, Rumānijai, Bulgārijai, Polijai, Lietuvai, Latvijai un Igaunijai miljardu dolāru.

Эксперт Дмитрий Солонников - Sputnik Latvija
Eksperts: Krievija var atbildēt uz ASV netīrajiem trikiem pret "Ziemeļu straumi 2"

Paziņojot, ka šo naudu valstis varēs iztērēt "enerģētiskās atkarības no Krievijas samazināšanai", Pompeo uzsvēra, ka ASV uzstājas pret cauruļvada "Ziemeļu straume 2" būvniecības pabeigšanu.

Iznāk, ka amerikāņi nolēmuši apturēt "Ziemeļu straumes 2" būvniecību, vienkārši uzpērkot partnerus. Turklāt partnerus, kuri jau tā ir samērā lojāli noskaņoti pret ASV.

ASV atbalstītā "Trīs jūru iniciatīva" (The Three Seas Initiative) – sadarbības vienošanās, ko 2016. gada parakstīja valstis, kas atrodas starp Adrijas, Baltijas un Melno jūru.

Eiropai ir vajadzīga Krievija, ASV vajag hegemoniju

Kā vēstīja RIA Novosti, ASV enerģētikas ministrs Dens Brujets paziņoja, ka Krievijai neizdosies apiet sankcijas un pašas spēkiem uzbūvēt gāzesvadu, jo Maskavai, pēc viņa domām, nav atbilstošu tehnoloģiju.

Taču Krievijas politiķi un speciālisti nepiekrita Brujeta vērtējumam.

Maskavā uzskata, ka Vašingtona vienkārši cenšas ar visām patiesībām un nepatiesībām iztraucēt Krievijas ekonomiskās ietekmes nostiprināšanai Eiropā. ASV pašas vēlas piegādāt savu sašķidrināto dabasgāzi, kuru grasās iegūt ar slānekļa metodi. Tikai pagaidām tām nav nedz pietiekama termināļu daudzuma, nedz pietiekama tankkuģu skaita, skaidroja Krievijas deputāts Antons Morozovs.

Turklāt, pēc viņa sacītā, Eiropa ir ieinteresēta tieši Krievijas piegādēs un tādēļ centīsies panākt savu interešu apmierināšanu.

Склад временного хранения труб около порта Мукран в Германии для строительства Nord Stream 2 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Noskaidrojies, kā tiks pabeigta "Ziemeļu straume 2"

Vēl viens parlamentārietis – Aleksejs Čepa – atzīmēja ASV tieksmi pēc "negodprātīgas konkurences".

Decembrī Šveices uzņēmums Allseas izveda savus cauruļvadu būves kuģus no Baltijas jūras ASV sankciju rezultātā, kas vērstas pret projektā iesaistītajām kompānijām. "Gazprom" būvē gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" Baltijas jūrā sadarbībā ar Eiropas kompānijām Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall.

Maskava informēja, ka ASV eksteritoriālās sankcijas pret Eiropas kompānijām ir nepieņemamas. Šo viedokli atbalsta arī Berlīne un Vīne. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka valsts var pabeigt "Ziemeļu straumi 2" saviem spēkiem, savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele apliecināja, ka valsts joprojām atbalstīs projektu.

Ziņu lente
0