Kā saņemt Šengenas vīzu: spēkā stājas jauni Šengenas vīzu izsniegšanas noteikumi

© Fotolia / Ma8Шенгенская виза в паспорте
Шенгенская виза в паспорте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad ceļotājiem jāiesniedz pieteikums vīzas noformēšanai sešus mēnešus pirms paredzētā brauciena datuma. Iepriekš šis termiņš sastādīja trīs mēnešus.

RĪGA, 2. februāris – Sputnik. Svētdien, 2. februārī, stājas spēkā jauni Šengenas vīzas izsniegšanas noteikumi, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Eiropas Komisijas (EK) preses dienesta paziņojumu.

Izmaiņas skar īstermiņa vīzas uz 22 Eiropas Savienības valstīm, kuras ietilpst Šengenas zonā, un četrām ar savienību asociētajām valstīm (Lihtenšteina, Islande, Norvēģija un Šveice). Šajā sarakstā ir arī Lietuva, Latvija, Igaunija un Polija.

"Vienreizējā īstermiņa vīza, kuru izsniegusi kāda no šīm valstīm, ir derīga braucieniem uz visām Šengenas līguma valstīm 90 dienu garumā jebkurā 180 dienu periodā," teikts EK paziņojumā.

Vīzu pieteikumi var tikt iesniegti sešus mēnešus pirms paredzētā brauciena datuma. Iepriekš šis termiņš sastādīja trīs mēnešus.

EK atzīmēja, ka vairumā gadījumu pieteikums var tikt iesniegts ceļotāja uzturēšanās valstī vai aizpildīts elektroniskā veidā, kas ietaupīs tūristu naudu un laiku.

Lai iesniegtu pieteikumu īstermiņa vīzai uz ES, jāiesniedz aizpildīta un parakstīta anketa, pase, kura ir izsniegta pēdējo desmit gadu laikā un ir derīga ne mazāk kā trīs mēnešus pēc vīzas derīguma termiņa beigām, personas apliecība ar fotogrāfiju, derīgas medicīniskās apdrošināšanas esamības pierādījums. Tāpat ir nepieciešami dokumenti, kuri apliecina ceļojuma mērķi, kā arī līdzekļu esamību dzīvošanai ceļojuma laikā. Turklāt pieteicējiem ir jāsamaksā vīzas nodeva un nepieciešamības gadījumā jānodod pirkstu nospiedumi.

Vīzas nodeva ir palielinājusies no 60 līdz 80 eiro. Šo lēmumu Savienības varasiestādes skaidro ar nepieciešamību saskaņot nodevas summu ar vispārējo inflācijas līmeni.

Bērniem no 6 līdz 12 gadiem vīzas cena arī pieaugs – no 35 līdz 40 eiro.

Pēdējā laikā Eiropas Savienība pastiprinājusi kontroli uz Šengenas zonas ārējām robežām pieaugušo terorisma draudu un bēgļu plūsmas fonā.

Ziņu lente
0