Lībijas mediji ziņoja par Turcijas karavīru un tanku ierašanos Tripolē

CC BY 2.0 / Step / The Turkish army in KabulБронеавтомобиль турецкой армии
Бронеавтомобиль турецкой армии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas bruņotie spēki ieradušies Lībijā saskaņā atļauju, ko parlaments devis prezidentam par militārā atbalsta sniegšanu Lībijas valdībai.

RĪGA, 30. janvāris — Sputnik. Turcijas Jūras kara flote nogādājusi Tripolē karavīrus un tankus, informē RIA Novosti, atsaucoties uz Lībijas telekanālu "218".

Aculiecinieki telekanālam pastāstīja, ka turki ieradušies divos karakuģos un izsēdušies krastā. Savukārt tehniku nogādājis transporta kuģis.

Portāls "Ahmar Libya", atsaucoties uz anonīmiem avotiem, informēja, ka izkrautā munīcija un iekārtas nogādāti GKS bāzē Tripoles centrā. Iepriekš vietne informēja, ka pirmdien Misrati lidostā aviokompānijas "Afriqya Airways" lidmašīnā ieradušies 40 turku virsnieki.

Situācija Lībijā un centieni to noregulēt

2011. gadā starptautiskā koalīcija ar ASV un NATO priekšgalā organizēja Lībijā operāciju, kuras rezultātā tika noslepkavots Lībijas prezidents Muamars Kadāfi un gāzts vairāk nekā 40 gadus valstī valdījušais režīms.

Valstī iestājusies divvaldība: austrumos strādā tautas ievēlēts parlaments, bet rietumos, galvaspilsētā Tripolē, valda ar ANO un Eiropas Savienības atbalstu saformētā nacionālās saskaņas valdība ar Faijezu Saradžu priekšgalā.

Valdība valsts austrumos strādā neatkarīgi no Tripoles un sadarbojas ar Lībijas nacionālo armiju, ko komandē maršals Halifs Haftars – kopš šī gada aprīļa viņš regulāri cenšas ieņemt Tripoli.

Председатель Комитета Госдумы РФ по международным делам Леонид Слуцкий - Sputnik Latvija
Tramps iesaka Erdoganam neiejaukties Lībijas iekšējās lietās

Divvaldības dēļ valstī aktīvi aug bruņotas sacelšanās dalībnieku grupas un teroristiskas organizācijas. Valsts pārvērtusies par kontrabandasun nelegālo imigrantu centru.

2019. gada 4. aprīlī Haftars sāka uzbrukumu Tripolei ar mērķi atbrīvoties no teroristiem. Valdībai lojālās bruņotās vienības sāka atbildes operāciju. Dažu mēnešu laikā gājuši bojā simtiem cilvēku, tūkstošiem guvuši ievainojumus.

Pasaule aicina abas puses ievērot mieru. 12. janvārī Berlīnē aizritēja jau sestā konference krīzes noregulēšanai, kurā kopā ar Haftaru un Saradžu piedalījās Krievijas, ASV, Turcijas, Ēģiptes, ES, ANO un citu valstu pārstāvji.

Tās dalībnieki apņēmās pielikt punktu ārvalstu iejaukšanās soļiem un atbalstīja ieroču embargo Lībijā. Taču fināla dokumentu, ko veido 55 punkti, Halifs Haftars neparakstīja.

Ziņu lente
0