Baltijas tranzīts iedzīs postā Baltkrievijas naftas pārstrādi, uzskata eksperts

© фото из личного архиваРуководитель Центра "Международная энергополитика" Юрий Солозобов
Руководитель Центра Международная энергополитика Юрий Солозобов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā un Lietuvā nepietiek jaudas naftas pārsūknēšanai, bet izejvielu piegādes termiņi ir pārāk lieli, lai Baltijas tranzīts varētu nodrošināt Baltkrievijas NRP vajadzīgo slodzi.

RĪGA, 28. janvāris – Sputnik. Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits pieļāva, ka tiks uzbūvēts valsts terminālis naftas pārkraušanai Baltkrievijas vajadzībām. Aizvadītajā nedēļā Minska iegādājās 80 tūkstošus tonnu naftas Norvēģijā ar piegādi Lietuvā – Klaipēdas ostā. Kravas piegāde saņēmējam, naftas pārstrādes rūpnīcai "Naftan" Baltkrievijā ilgs divas nedēļas.

Piesaistot Baltijas tranzītu, naftas pārstrādes nozare Baltkrievijā nebūs dzīvotspējīga, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja centra "Starptautiskā enerģētiskā politika" vadītājs Jurijs Solozobovs.

"Lai Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcas strādātu ar minimālu slodzi, ir jāpieņem divi tādi termināļi nedēļā, bet to, kas atnācis, piegādās divu nedēļu laikā. Ja nestrādā loģistika, nestrādā ekonomika. No tādas pārstrādes ienākumu nebūs," paskaidroja Solozobovs.

Viņš norādīja, ka Baltijas valstu interese ir gaužām vienkārša – tās vēlas noslogot savas ostas, izmantojot Baltkrievijas problēmas. Taču Baltkrievijas naftas pārstrādes biznesa ekonomika pie tam sabruks, brīdināja eksperts.

Пустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию - Sputnik Latvija
Baltkrievijas NPR saņēmusi pirmo naftas kravu no Norvēģijas

"Faktiski Baltijas piedāvājums vairāk ir politisks nekā ekonomisks: Minsku aicina veidot ciešākas attiecības ar Eiropas Savienības valstīm, tā ir savdabīga Baltkrievijas integrācija Eiropas projektā," atzīmēja Solozobovs.

Aizvadītā gada nogalē Minskai un Maskavai neizdevās vienoties par tālākajām naftas piegādēm, tāpēc Baltkrievija sākusi meklēt alternatīvus naftas avotus. Valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko konstatēja, ka perspektīvā plānots saņemt līdz 30% izejvielu caur Baltijas ostām, 30% - caur Ukrainu un līdz 40% - no Krievijas. Maskava informēja, ka koriģēs naftas piegāžu grafiku Minskai.

Iepriekš Jurijs Solozobovs atgādināja, ka Baltkrievijai nepieciešami 23 miljoni tonnu naftas gadā. No šī apjoma 6 milj. tonnu paredzēti republikas vajadzībām, pārējais tiek pārstrādāts un eksportēts – Minska ir liels benzīna piegādātājs Eiropai. Norvēģijā iepirktās naftas NPR "Naftan" pietiks nepilnām četrām dienām – NPR slodzei vajadzīgi apmēram 25 tūkstoši tonnu dienā, apmēram 9 milj. tonnu gadā. Mazirjas NPR nepieciešami līdz desmit miljoni tonnu naftas gadā. 

Солозобов: нефтепереработка Беларуси рухнет из-за балтийского транзита
Ziņu lente
0