Zinātnieks pastāstīja par asteroīdiem, kas var nest iznīcību cilvēcei

© Photo NASA/ JPL-Caltech / GSSR / NSF / GBOПотенциально опасный астероид 2003 SD220.
Потенциально опасный астероид 2003 SD220. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieks atgādināja, ka viena no hipotēzēm liecina: dinozauru bojāejas iemesls pirms 65 miljoniem gadu bija asteroīds, kas atstāja aiz sevis krāteri 300 kilometru diametrā.

RĪGA, 5. janvāris – Sputnik. Asteroīdi, kas spēj iznīcināt civilizāciju, saduras ar Zemi reizi 100 miljonos gadu, intervijā RIA Novosti pastāstīja Krievijas koncerna "Roskosmos" galvenā zinātniskā institūta Kosmiskās darbības drošības Zemei tuvējā kosmosa telpā centra informatīvi analītiskā centra priekšnieks Igors Bakarass.

Viņš atgādināja, ka viena no hipotēzēm liecina: dinozauru bojāejas iemesls pirms 65 miljoniem gadu bija asteroīds vai komēta, kas atstāja aiz sevis krāteri 300 kilometru diametrā – Čiksuluba krāteri pie Meksikas dienvidu krastiem. Zinātnieki vērtēja, ka debesu ķermeņa diametrs sasniedzis aptuveni 10 kilometrus.

"Zinātnieki vērtē, ka apmēram 10 kilometrus liela debesu ķermeņa sadursme ar Zemi, kas spēj iznīcināt cilvēku civilizāciju, varētu notikt aptuveni reizi 100 miljonos gadu. Mūsdienu cilvēka pastāvēšanas vēsturē (apmēram 100 tūkstoši gadu) tādas sadursmes nav notikušas," pastāstīja Bakarass.

Viņš minēja arī aprēķinus par mazākiem asteroīdiem. Piemēram, asteroīds, kas diametrā nepārsniedz vienu kilometru, spēj radīt globālu katastrofu. Pie tam krātera rādiuss trieciena vietā sastādīs apmēram 20 kilometrus. "Tāda mēroga notikumi vērojami aptuveni reizi miljons gados," teica zinātnieks.

Череп. Архивное фото - Sputnik Latvija
Zemei tuvojas asteroīds, kura forma atgādina galvaskausu

Asteroīdi, kuru diametrs sasniedz 100 metrus, spēj radīt reģionālu katastrofu uz sauszemes (krātera diametrs – apmēram divi kilometri) vai izraisīt cunami, nokrītot okeānā. Tāda mēroga notikumi tiek fiksēti apmēram reizi 3000 gados.

Vienlaikus Barakass atzīmēja, ka pārsvarā debesu ķermeņu diametrs un orbītas parametri nav zināmi precīzi. "Šie dati tiek precizēti katru reizi, kad novērojamie objekti tuvojas Zemei. Tāpēc bieži gadās, ka asteroīds, kas sākotnēji tika uzskatīts par bīstamu, vēlāk tiek iekļauts nekaitīgo kategorijā," piezīmēja zinātnieks.

2019. gadā bija reģistrēta informācija par 18 tūkstošiem bīstamu kosmisko objektu Saules sistēmā. 99% no tiem ir asteroīdi.

Ziņu lente
0