Latvija zaudējusi Baltkrievijas benzīna tranzītu

© Sputnik / Sergey MelkonovПустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию
Пустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija uz laiku apturējusi savu naftas produktu eksportu – prioritāra ir vietējo patērētāju nodrošināšana.

RĪGA, 4. janvāris — Sputnik. No 1.janvāra Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcas apturējušas naftas produktu eksportu, ņemot vērā pārtrauktās naftas piegādes no Krievjas, taču piegādes vietējā tirgū nav apturētas, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš vēstīts, ka Krievija pārtraukusi naftas padevi Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām no 2020.gada 1.janvāra, ņemot vērā to, ka puses nav parakstījušas attiecīgos līgumus. Valsts koncernā "Belņeftehim" apstiprināja, ka abu valstī strādājošo NPR – Mozirskas un "Naftan" slodze samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam, tās strādā ar iepriekš izveidotajām naftas rezervēm.

Грузовой порт в Риге - Sputnik Latvija
Latvija gatava palīdzēt Baltkrievijai ar naftas piegādēm

Ņemot vērā problēmas ar izejvielu piegādi, Baltkrievija uz laiku apturējusi visu veidu naftas produktu eksportu, pavēstīja "Belņeftehim", taču norādīja, ka plāno izpildīt visas saistības, par ko noslēgtas vienošanās ar partneriem ārvalstīs.

"Ir zināms pātraukums saistību izpildē. Mūsu partneri necietīs zaudējumus, risinot jautājumus līgumu procesā. Mūsu veiktie pasākumi ļauj izpildīt saistības," konstatēja koncerna "Beņeftehim" priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Bunakovs.

Pie tam benzīns un citu veidu automašīnu degviela iekšējā tirgū tiek piegādāta bez pārtraukumiem informēja valsts ražošanas apvienības "Belorusņeftj" direktora vietnieks Sergejs Kamorņikovs. Viņš norādīja, ka degvielas deficīts Baltkrievijā nav gaidāms, jo radītas visu veidu degvielas rezerves, ar ko pietiks vismaz 10 dienām.

"Šodien, par ar mazliet samazinātu naftas pārstrādes rūpnīcu slodzi piegādes no rūpnīcām nav apturētas, naftas produkti tiek piegādāti 30 naftas bāzēm "Belorusņeftj" sistēmā, un degviela ir pieejama visās degvielas uzpildes stacijās," norādīja Kamorņikovs.

Нефтеперерабатывающее предприятие - Sputnik Latvija
Krievija apturējusi naftas piegādes uz Baltkrieviju, Minska meklē alternatīvas

Baltkrievija patlaban aktīvi strādā pie jaunu naftas piegādes līgumu noslēgšanas, tostarp arī no alternatīviem avotiem. Arī Latvija paudusi gatavību palīdzēt ar naftas piegādēm caur Baltijas ostām.

Patlaban Baltkrievija iegādājas naftu tikai Krievijā. 2019.-2024.gg. Krievijā tiek īstenots tā saucamais nodokļu manevrs naftas nozarē, kas paredz pakāpeniski minimizēt naftas eksporta nodevas un palielināt tās ieguves nodokļa likmi. Šī iemesla dēļ, domājams, naftas cena Baltkrievijai pieaugs. Minska vērtēja, ka tās zaudējumi seši gadu laikā sasniegs 11 miljardus dolāru.

Iepriekš Lukašenko informēja, ka, ņemot vērā līgiumu trūkumu ar Krieviju, Minska var sākt sūknēt naftu caur Poliju reversā un šiem nolūkiem "konfiscēt" divas naftas cauruļvada "Družba" caurules, pa kurām Krievijas nafta tiek sūknēta tranzītā uz Rietumiem. Rezultātā Krievijas naftas tranzīts csur republiku uz Eiropu var kristies no 60 līdz 20 miljoniem tonnu gadā.

Tāpat ziņots, ka Baltkrievija sākusi pārrunas ar Kazahstānu par naftas piegādēm pa cauruļvadu "Družba" apjomā no 1 līdz 3,5 miljoniem tonnu gadā.

Ziņu lente
0