Krievija apturējusi naftas piegādes uz Baltkrieviju, Minska meklē alternatīvas

© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasНефтеперерабатывающее предприятие
Нефтеперерабатывающее предприятие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija apturējusi naftas piegādes uz Baltkrieviju, divu republikā strādājošo naftas pārstrādes rūpnīcu slodze samazināta līdz minimumam. "Belņeftehim" izstrādā jaunus kontraktus.

RĪGA, 4. janvāris — Sputnik. No 2020.gada 1.janvāra zaudējuši spēku Krievijas un Baltkrievijas līgumi par naftas piegādēm, tāpēc Krievija pārtraukusi naftas padeves uz Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām (NPR). Šo informāciju aģentūrai RIA Novosti apstiprināja uzņēmums "Belņeftehim".

"Trasportēšana Baltrkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcu virzienā nenotiek," informēja aģentūras informācijas avots, kurš konstatēja, ka naftas padeve pārtrūkusi no 2020.gada 1.janvāra.

Президент РФ Владимир Путин и президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Noslēgušās Putina un Lukašenko pārrunas par Savienības valsti – kas ir zināms

Informācijas avots pārstāvis atklāja, ka Baltkrievijā ir naftas rezerves, ko patlaban izmanto rūpnīcas. Valsts koncernā "Belņeftehim" apstiprināja, ka abu valstī strādājošo NPR – Mozirskas un "Naftan" slodze samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam.

"Patlaban rit aktīvs darbs pie janvāra kontraktiem," pastāstīja "Belņeftehim" preses dienests, un piebilda, ka runa ir ne tikai par piegādēm no Krievijas, bet arī no citiem avotiem.

Naftas tranzīts caur Baltkrieviju uz citām Eiropas valstim rit bez ierobežojumiem, informēja "Transņeftj".

"Mēs pārsūknējam naftu atbilstoši naftas kompāniju pieteikumiem. No 1.janvāra mums nav pieteikumu no naftas kompānijām par piegādēm uz Baltkrievijas NPR. Pie tam naftas tranzīts caur Baltkrieviju rit bez ierobežojumiem," paziņoja Krievijas uzņēmuma oficiālais pārstāvis Igors Demins.

Грузовой порт в Риге - Sputnik Latvija
Baltkrievija pārdomā naftas piegādes caur Baltijas un Ukrainas ostām

30. un 31. decembrī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pārrunāja ogļūdeņražu piegādes jautājumus ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, pēc tam arī Krievijas premjerministru Dmitriju Medvedevu un enerģētikas ministru Aleksandru Novaku. Baltkrievijas vadītājs uzdeva kompetentajiem speciālistiem noslēgt līgumus par naftas piegādēm valstī, lai nodrošinātu abu NPR netraucētu darbību, taču līgumi netika parakstīti.

Bez tam Baltkrievijas prezidents deva uzdevumu jau tuvākajās dienās nodrošināt naftas piegādes no alternatīviem avotiem". "Pirmkārt, runa ir par piegādēm ar dzelzceļa transportu no ostām Baltijā, kā arī par naftas cauruļvada "Družba" izmantošanu alternatīvām piegādēm," informēja prezidenta preses dienests.

Ziņu lente
0