Polijas un Izraēlas vēstnieki kritizē Ukrainu par Banderas godināšanu

© Sputnik / Мирослав Лужецкий / Pāriet pie mediju bankasПамятник лидеру Организации украинских националистов (ОУН) Степану Бандере во Львове
Памятник лидеру Организации украинских националистов (ОУН) Степану Бандере во Львове - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
1. janvārī Kijevā tika organizēts gājiens par godu Stepana Banderas 111. dzimšanas dienai. Tajā piedalījās aptuveni tūkstotis cilvēki.

RĪGA, 3. janvāris — Sputnik. Polijas vēstnieks Kijevā Bartošs Cihodki un Izraēlas diplomātiskās misijas vadītājs Džoels Lions nosodīja Ukrainas nacionālistu organizācijas un Ukrainas sacelšanās armijas (OUN-UPA, ekstrēmistiska organizācija, aizliegta Krievijā – red.) locekļu un tās līdera Stepana Banderas piemiņas godināšanu Ukrainā, vēsta RIA Novosti.

Šāda bija diplomātu reakcija pēc gājiena par godu Stepana Banderas 111. dzimšanas dienai 1.janvārī. Tajā piedalījās aptuveni tūkstotis cilvēki.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Polija slēdz robežas ukraiņu nacionālistiem

"Ar lielu satraukumu un skumjām redzējām, ka dažādu varas līmeņu pārstāvji Ukrainā, tostarp – Ļvovas apgabala padome un Kijevas pilsētas valsts administrācija līdz šim atzīmē vēsturiskus notikumus un to figūras, kas reizi par visām reizēm ir jānosoda," teikts kopīgajā paziņojumā, kas publicēts Polijas vēstniecībs vietnē.

Diplomāti bija sašutuši par to, ka 1.janvārī Kijevas pilsētas administrācija piekāra pie ēkas fasādes karogu ar Stepana Banderas attēlu, kā arī par Ļvovas apgabala padomes lēmumu piešķirt līdzekļus nacistu kolaboracionista Andreja Meļņika, "ksenofobā, antisemītiski un poļiem naidīgi noskaņotā rakstnieka, Ivana Liptas un viņa dēla Jurija, "ukraiņu rases teorijas" autora piemiņas godināšanai.

"Paturot prātā mūsu nevainīgos brāļus un māsas, kas nogalināti 1939.-1945.gados Polijas okupētajās teritorijās, tagadējā Ukrainas daļā, mēs Polijas un Izraēlas vēstnieki, uzskatām, ka to cilvēku godināšana, kuri aktīvi propagandēja etnisko tīrīšanu, ir aizvainojoša un noved pie vēlamajam pretēja rezultāta cīņā ar antisemītismu un mūsu tautas samierināšanās procesā," konstatēja vēstnieki.

Ветераны Украинской Повстанческой Армии (УПА) отпраздновали День Героев во Львове - Sputnik Latvija
Politika
Bez SS mundieriem: Varšavai nepatīk Kijevas vēsturiskās politikas evolūcija

Viņi aicināja Ļvovas apgabala un Kijevas vadību pievienoties dialogam ar mērķi meklēt patiesību un pauda gatavību veicināt sadarbību ar muzejiem Izraēlā un Polijā.

Stepans Bandera ir Ukrainas nacionālistu organizācijas līderis, kura militārisko spārnu veidoja UPA. 2015.gada maijā toreizējais Ukrainas prezdents Petro Porošenko piešķīra OUN-UPA "neatkarības cīnītāju" satusu. Maskava asi nosodīja šo lēmumu un norādīja, ka Ukraina ir valsts, kurā neonacisti no vārdiem pārgājuši pie darbiem un nogalinājuši tūkstošiem civiliedzīvotāju.

Uz OUN-UPA sirdsapziņas ir liels skaits noziegumu, tostarp arī Volīnijas slaktiņš – poļu tautības iedzīvotāju masveida slepkavības Volīnijā 1943.gadā. Zvērīgi nogalināti arī tūkstošiem ukraiņu, kuri atteicās sadarboties ar nacionālistiem. Banderieši piedalījās arī cīņās pret Padomju Savienību.

Ziņu lente
0