Vācija meklē ekoloģisku alternatīvu Ziemassvētku eglītei

© Sputnik / Sergey Melkonov3 IN 1 или "Три в одном", автор First Service
3 IN 1 или Три в одном, автор First Service - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaut arī 90% visu Ziemassvētku un Jaunā gada egļu Vācijā speciāli svētkiem audzē plantācijās, daudzi vācieši vienalga vēlētos atteikties no dabīgiem kokiem.

RĪGA, 31. decembris – Sputnik. Vācijā meklē ekoloģiskāku alternatīvu Ziemassvētku eglei, raksta DW.

Снег в Риге - Sputnik Latvija
Rīgā jau sāka atbrīvoties no Ziemassvētku eglītēm

Katru gadu pirms Ziemassvētkiem Vācijā tiek pārdoti aptuveni 30 miljoni dabīgu egļu. Kad Ziemassvētki un Jaunais gads paliek aiz muguras, rotājumus noņem, savukārt egles izliek uz ielas, kur pēcāk tās savāc speciāli dienesti un nosūta tās pārstrādei.

Kopumā aptuveni 3 miljoni Vācijā tirgoto Ziemassvētku egļu (tā ir apmēram desmitā daļa no visām svētkos pārdotajām eglēm gadā) tiek piegādātas no citām valstīm, tostarp Dānijas, Ungārijas, Austrijas, Polijas un Čehijas.

Visvairāk Ziemassvētku eglei vācieši izvēlas Kaukāza baltegli. Tā aug tālu aiz tālu aiz Vācijas robežām – Kaukāzā, Armēnijas ziemeļos, Azerbaidžānas ziemeļrietumos un Gruzijā. To transportēšana izmaksā ļoti dārgi. Nerunājot jau par to, ka egļu aizsardzībai no kukaiņiem-kaitēkļiem tās apstrādā ar pesticīdiem.

Kaut arī 90% visu Ziemassvētku un Jaunā gada egļu Vācijā speciāli svētkiem audzē plantācijās, daudzi vācieši vienalga vēlētos atteikties no dabīgiem kokiem ekoloģisku vai arī vienkārši pragmatisku iemeslu dēļ.

Šajā sakarā ekoloģiskā organizācija BUND piedāvā svētkos dažas alternatīvas.

Заготовка новогодних елок - Sputnik Latvija
Vīri, necērtiet: rīdzinieki metušies virsū eglītēm

Mākslīgo egli var izmantot teju 20 gadus. Taču ja tā ir taisīta no lētas plastmasas, tad tā kļūst kaitīga ne vien priekš dabas, bet arī priekš cilvēka. Istabas baterijas siltuma ietekmē šādas egles var izdalīt toksiskas vielas, piemēram, fenolu vai formaldehīdu.

Daudz labāk derēs koka egle. No nav grūti iztaisīt pašam: lai to izdarītu, būs nepieciešami vien 20-30 vecu dēļu, rokas zāģis, āmurs ar naglām un zaļa krāsa.

Dabīgo egli var aizstāt ar to imitējošu instalāciju, piestiprinot pie sienas koka dēlīšus ar tajos piekarinātiem egļu rotājumiem, lampiņām un serpentīnu. Egli var izgriezt no zaļa auduma gabala vai no zaļa kartona un tieši tāpat piestiprināt to pie sienas un izrotāt ar dažādām bantēm, zvaigznītēm, rotaļlietām. Šādi modeļi izskatīsies ne vien stilīgi, moderni un oriģināli, bet arī ļaus ietaupīt daudz vietas istabā.

Bet, protams, mākslīgā egle nepriecēs kuru katru. Ir cilvēki, kuri vienkārši nespēj Ziemassvētkos un Jaunajā gadā atteikties no dabīgas egles un tās īpašās skuju smaržas. Viņiem katru gadu pārdod egles, kuras ir iestādītas ar saknēm lielā puķu podā.

Рождественская ель в Греции  - Sputnik Latvija
Foto
Neparastākās Ziemassvētku eglītes pasaulē

Egle podā prasa īpašu aprūpi. Tā ir jāuzstāda pēc iespējas tālāk no baterijas, vēlams visvēsākajā vietā dzīvoklī, savukārt pēc svētkiem jānovieto tā garāžā vai uz balkona, iepriekš iesiltinot zemi podā ar skaidām. Dzīvokļa sausā gaisa dēļ mitrum no adatām ātri iztvaiko. Tādēļ egle ir bieži jālaista un jāmitrina tās skujas, apsmidzinot to ar pulverizatoru.

Līdz ar pavasara atnākšanu to var pārstādīt ārā – dārzā, vasarnīcas teritorijā, mežā vai parkā. Pērkot šādu egli, jāpievērš uzmanība tās augstumam. Koks nedrīkst būt virs 1,2 metriem, iesaka vācu ekologi. Tad tas labāk iedzīvosies pēc pārstādīšanas ārā.

Ziņu lente
0