Šķēpa asmenis. Slepenās operācijas, kas aizsākušas karus

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasСнайпер на учениях
Снайпер на учениях - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālo uzdevumu vienības jebkurā konfliktā ir pamatspēku avangardā. Tās slepeni darbojas pretinieka teritorijā ilgu laiku pirms uzbrucēja masīvie spēki šķērsos valsts robežu un sāksies kanonāde.

Augstas klases, teicami apmācīto speciālistu galvenais mērķis ir darīt visu iespējamo, lai vājinātu ienaidnieka aizsardzību un vājināt pretošanās spējas jau sākotnējā iebrukuma posmā. Diversijas, dezinformācija, militāro un politisko līderu slepkavības, darbs ar potenciālajiem kolaboracionistiem – tas nebūt nav pilns viņu uzdevumu saraksts. Andrejs Kocs portālā RIA Novosti atsauca atmiņā četras speciālo uzdevumu vienību operācijas, kas organizētas pirms lieliem kariem.

Ordas priekšgalā

Bez 800.īpašo uzdevumu pulka "Brandenburg", elitāras diversiju daļas, nebija iedomājams neviens lielais vērmahta uzbrukums Eiropā. Tāpat notika arī uzbrukumā Padomju Savienībai. Pulks gāja armiju grupas "Centrs" priekšgalā. 21.jūnijā ap pusnakti "Brandenburgas" diversanti uzbruka virknei padomju robežsardzes posteņu. Vēlā naktī grupa padomju formas tērpos iekļuva PSRS teritorijā aptuveni 20 kilometru dziļumā. Mērķis – stratēģiskais tilts pāri  Bobra upei (Berezinas pietekai). Diversantiem izdevās ieņemt tiltu un noturēt to, līdz pienāca vācu tanki.

Līdzīgus uzdevumus saņēma arī citas pulka apakšvienības. Lielā Tēvijas kara pirmajās stundās tās dezorientēja padomju spēku tuvējo aizmuguri. Grupas organizēja diversijas, izlūkoja apkaimi, ieņēma stratēģiskos objektus. Vairāki vēsturnieki uzskata, ka daži pārģērbušies "brandenburgieši" pat iekļuvuši Brestas cietoksnī, kur centās dezorientēt aizsardzības sistēmu, taču tika identificēti un likvidēti. Lai nu būtu, kā būdams, pirmie vācieši, kuri spēra soli uz Padomju Savienības zemes pašā Lielā Tēvijas kara  sākumā, bija "Brandenburgas" pulka diversanti.

Četrdesmit minūtes

Pirms PSRS Ierobežotā kontingenta ienākšanas Afganistānas Demokrātiskajā Republikā 1979./80. gada ziemā notika zibenīga un spīdoši paveikta speciālo uzdevumu vienības operācija "Vētra 333", kas burtiski atstāja valsti bez galvas kara priekšvakarā. 27.decembra vakarā PSRS VDK un aizsardzības ministrijas īpašo uzdevumu vienības ieņēma triedzienā Tadžbeka pili Kabulas nomalē un likvidēja valsts prezidentu Hafizullu Aminu. Valsts apvērsuma rezultātā pie varas nāca propadomju politiķis Babraks Karmals. Sākās desmit gadus ilgais Afganistānas karš.

Uzbrukumā pilij piedalījās 54 karavīri. Rīkojās divas grupas: "Pērkons" (24 operatīvie darbinieki no VDK speciālo uzdevumu vienības "A" grupas, kas vēlāk kļuva pazīstama kā "Alfa") un "Zenīts" (30 virsnieki no VDK speciālās rezerves). Viņus piesedza karavīri no tā saucamā "musulmaņu" bataljona un 345. atsevišķā gvardes desanta pulka 9.rota. Karavīri bija ģērbušies afgāņu formas tērpos bez atšķirības zīmēm, taču ar baltu saiti uz piedurknes. Lai maskētu trokni, ko radīs bruņutransportieri, tuvojoties pozīcijām, vairākas dienas pirms uzbrukuma netālu no pils tika darbināts traktors, lai rezidences apsardze pierastu pie dzinēju trokšņa.

Мост Дружбы - Sputnik Latvija
Kā sākās karš Afganistānā
Signālu uzbrukuma sākumam deva bumbas sprādziens pazemes komunikāciju centrālajā sadales mezglā 27. decembrī pl. 19:15. Tas atstāja Kabulu bez tālruņa sakariem. Uguni atklāja snaiperi, viņi likvidēja sargus pie zemē ieraktajiem tankiem – tie apsargāja ceļus uz pili. Pēc tam speciālo uzdevumu vienība ar četriem bruņutransportieriem devās rezidences virzienā, taču nokļuva intensīvā pretinieka apšaudē. Viena mašīna tika sašauta. Palīgā nāca divas zenītraķešu pašgājējiekārtas "Šilka" – tās atklāja uguni pa pili un noslāpēja lielāko daļu apšaudes punktu. Speciālo uzdevumu vienība, iebrukusi pilī, sāka tās metodisku tīrīšanu – stāvu pēc stāva. Amins tika nošauts ar automāta kārtu apšaudē. Uzbrukums ilga tikai 40 minūtes, uzbrucēju vidū nogalināti tika 20 cilvēki, starp pils aizstāvjiem – aptuveni 400 kareivji un virsnieki. "Vētra 333" vēl joprojām tiek uzskatīta par izcilu tāda veida specoperāciju paraugu.

Negaidīts pretspars

ASV iebrukums Panamā 1989.gada 20.decembrī sākās ar ASV Jūras kara spēku elitārās speciālo uzdevumu vienības SEAL operāciju. 19.decembrī, aptuveni pusnaktī trīs "kotiku" izlūku un diversantu grupas slepeni nokļuva starptautiskās Tokumenas lidostas apkaimē netālu no galvaspilsētas ar mērķi iznīcināt Panamas Nacionālās gvardes  virpavēlnieka Manuela Norjegas personīgo lidmašīnu. Tobrīd ASV jau bija virkne pretenziju pret šo cilvēku – no apsūdzībām par narkotiku tirdzniecības atbalstu līdz cilvēktiesību pārkāpumiem. Amerikāņiem bija vajadzīgs demonstratīvs tiesas process, tāpēc viņi nevarēja ļaut Norjegam bēgt no valsts.

Visas trīs diversantu grupas nemanāmi nokļuva pie mērķa. Uzbrukumā lidostai tām izdevās izpildīt uzdevumu, taču objekta apsardze negaidot izrādīja nopietnu pretestību. Atkāpjoties speciālo uzdevumu vienības zaudēja četrus karavīrus, trīs bija smagi ievainoti. Jau 20.decembrī lidostu ieņema ASV Gaisa desanta spēku speciālo uzdevumu vienības kareivji. Viņi piesedza amerikāņu "spārnoto kājnieku" slavenās 82.divīzijas 1.brigādes vienības.

Reids uz Peblu

Lielbritānijas un Argentīnas karš par Folklendu salām, kas ilga no 1982.gada 2.aprīļa līdz 14.jūnijam, izvērsās jūrā un gaisā. Argentīnas aviācija bija labi bruņota, tostarp arī ar jaunākajām franču pretkuģu raķetēm "Exocet". 4.maijā ar tādu raķeti tika nodarīti nopietni bojājumi britu eskadras kuģim "Sheffield" (tas vēlāk nogrima) un, saskaņā ar neapstiprinātiem datiem, tās izmantotas uzbrukumam aviācijas bāzes kuģim "Invincible". Karaliskās flotes vadībai kļuva skaidrs, ka sauszemes uzbrukums nav iespējams, ja netiks iznīcināts Argentīnas gaisa kara potenciāls. 4.maijā cīņās iestājās divas nedēļas ilgs pārtraukums.

Первый президент Чеченской Республики Джохар Дудаев (1944-1996) - первый слева. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Uzbrukums Groznijai. Kā sākās Pirmais Čečenijas karš

Jau 15.maijā Peblas salā izsēdās slavenās britu speciālo uzdevumu vienības SAS grupa. Uz salas bija viens no Argentīnas aerodromiem reģionā, kurā bija dislocētas kara lidmašīnas IA-58 "Pucara", vieglās mācību mašīnas "Turbo Mentor" un transporta "Skyvan". Britu komandieri visvairāk bija satraukušies par triecienniekiem – tie varēja nopietni apdraudēt sauszemes vienības pēc to desantēšanās Folklendu salās.

Reidu uz Peblu 14.maija naktī speciālo uzdevumu vienība izpildīja ideāli. Divi helikopteri "Sea King" nogādāja uz salas 45 karavīrus no SAS eskadrona D. Viņi devās sešus kilometrus garā ceļā uz aerodromu. Līdztekus standarta ekipējumam visi nesa solīdu sprāgstvielu rezervi – lādiņus, 81 mm mīnas un vieglos prettanku granātmetējus M72. Karavīri nemanīti iekļuva aerodromā un nomīnēja vairākas lidmašīnas. Pēc tam vienība atklāja uguni. Reida rezultātā briti likvidēja 11 argentīņu lidmašīnas, sabojāja nolaišanās un pacelšanās joslu un bez kavēkļiem nokļuva evakuācijas zonā. Trieciens bija ķirurģiski precīzs – operācijā no abām pusēm upuru nebija. Britu jūras kājnieki izsēdās salās 21.maijā.

Ziņu lente
0