Politikas analītiķis: ASV tieši iejaukušās politiskajā cīņā Latvijā

© фото из личного архиваАлександр Носович
Александр Носович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdošās partijas uzbrukušas diviem lielākajiem opozīcijas ekonomiskajiem aktīviem. Uzbrukumu veicinājušas ASV, uzskata politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs.

RĪGA, 19. decembris – Sputnik. Latvijas valdošā koalīcija izmantojusi ASV sankcijas pret Ventspils mēru, pazīstamo uzņēmēju Aivaru Lembergu, lai pilnībā pārņemtu savā ziņā kontroli pār ostā. Dienu pēc ASV Tieslietu ministrijas lēmuma pasludināt Lembergu par "korupcijas shēmu dalībnieku" Latvijas parlaments ar valdošo partiju balsīm atbalstīja Ventspils brīvostas un pie viena – ar Lembergu nekādā veidā nesaistītās Rīgas ostas nacionalizāciju. Lemberga iekļaušana ASV sankciju sarakstā dāvājot iespēju reorganizēt un depolitizēt lielo ostu vadību, kā arī atbrīvoties no korupcijas šajās struktūrās,  apgalvoja premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Вентспилсский порт - Sputnik Latvija
Ventspils osta 8. janvārī varētu apturēt darbu: kravu īpašniekiem iesaka neriskēt

Komentējot šos notikumus, ekonomists un politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs sarunā ar Sputnik Latvija paskaidroja, ka "nav ne runas ne par kādu cīņu pret korupciju":

"Patiesībā runa ir par īpašumu sadalīšanu Latvijā, tātad – par varas sadalīšanu. Pievērsiet uzmanību – uzbrukums vērsts pret valsts galveno opozīcijas partiju lielākajiem ekonomiskajiem aktīviem."

Nosovičs atgādināja, ka Ventspils brīvosta nodrošina partijas "Zaļo un zemnieku savienība", bet Rīgas osta – partijas "Saskaņa" pastāvēšanu. Viņš piebilda, ka situācija ar īpašumu pārdali ir unikāla, jo ieganstu tai devusi amerikāņu atklāta iejaukšanās iekšpolitiskajā cīņā Latvijā.

"Tā kā valsts premjerministrs Kariņš ir ASV pilsonis, un viņam tur ir izveidoti spēcīgi sakari, to bija iespējams pieļaut iepriekš," konstatēja eksperts.

Iepriekš vēstīts, ka ASV Finanšu ministrija ieviesusi sankcijas pret Ventspils  mēru Aivaru Lembergu. Sankcijas attiecinātas arī uz četriem uzņēmumiem Latvijā.

Работы по сносу дома - Sputnik Latvija
Krievija aizved kravas, valdība atņem ostas: bijušais ministrs par "sabrukušo Latviju"

Ziņas par to, ka pret pazīstamo Latcvijas oligarhu Aivaru Lembergu un vairākiem uzņēmumiem vērsti ierobežojumi, kļuva zināmas 9.decembrī no informācijas ASV Finanšu ministrijas vietē. Ziņots, ka sankcijas pielietotas tā saucamā globālā Magņitska akta ietvaros "par līdzdalību korupcijas shēmās".

Savu lēmumu ASV varasiestādes pamatoja ar vēlmi demonstrēt apņemšanos saukt pie atbildības oligarhus, kuri vēršas pret "svarīgu sabiedroto Eiropā".

Ziņu lente
0