Paši jau visu sapratuši: eksperts novērtēja ASV pasākumus pret "Ziemeļu straumi 2"

© фото из личного архива Юрия РыковаЮрий Рыков
Юрий Рыков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV nepatīk, ka Krievija vēl joprojām ir lielākais gāzes eksportētājs uz Eiropu, tāpēc arī vērojami mēģinājumi aizkavēt projektu "Ziemeļu straume 2". Taču Vašingtona jau pati ir sapratusi, ka projektu apturēt neizdosies.

RĪGA, 19. decembris – Sputnik. informācijas avots Baltajā namā atklājis aģentūrai Bloomberg, ja ASV sankcijām neizdosies apturēt "Ziemeļu straumes 2" būvdarbus. Cauruļvada izbūve ir gandrīz pabeigta, un lielus zaudējumus amerikāņu sankcijas projektam nenodarīs, atzina avots.

Vašingtonā jau paši ir nopratuši, ka nevarēs apturēt "Ziemeļu straumi 2", radio Sputnik atzīmēja Enerģētikas un finanšu institūta Enerģētikas departamenta sektora vadītājs Jurijs Rikovs.

"ASV ieviesa sankcijas militārā budžeta ietvaros, taču viņi lieliski saprot, ka nevar apturēt "Ziemeļu straumi 2". Iespējams, būs neliela aizkavēšanās. To saprot arī Vācija. No paša sākuma bija skaidrs, ka mēģinājums apturēt projektu ir gandrīz lemts neveiksmei, lai arī viņiem izdevies aizkavēt "Ziemeļu straumi 2"," pastāstīja Rikovs.

Eksperts paskaidroja, ka "Ziemeļu straumei 2" bija liela nozīme amerikāņu acīs no politiskā un daļēji – ekonomiskā viedokļa: Krievija vēl joprojām ir lielākais gāzes eksportētājs uz Eiropu, un ASV tas nepatīk.

Nesen ASV Senāts nobalsoja par aizsardzības budžetu 738 miljardu dolāru apmērā – likumprojektu, kurā iekļautas sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2". ASV prezidents Donalds Tramps informēja, ka gatavs dokumentu parakstīt nekavējoties.

Политолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин - Sputnik Latvija
Politologs: Vācija asi reaģē uz ASV plāniem pret "Ziemeļu straumi 2"

Kremlis ņem vērā, ka projekts tiks pabeigts, trešdien paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Viņš konstatēja, ka ASV darbības pret "Ziemeļu straumi 2" ir ideāls piemērs, kas demonstrē negodīgu konkurenci un mākslīgo dominanci, ko amerikāņi izplata Eiropas tirgos. Šie Vašingtonas soļi nepatīk ne Maskavai, ne arī Berlīnei un Parīzei, uzsvēra Peskovs.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Jaunais cauruļvads tiks izbūvēts līdzās esošajam - "Ziemeļu straumei". Tas vedīs pa Baltijas jūras dzīlēm un šķērsos Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas teritoriālos ūdeņus vai ekskluzīvās ekonomiskās zonas.

Oktobrī "Gazprom", kompānijas Nord Stream 2 AG, "Ziemeļu straumes 2" operatora vienīgais akcionārs, paziņoja, ka Baltijas jūrā izbūvēti 2042 kilometri caurules, projekts ir gatavs par 83%. Projekta partneri ir piecas kompānijas Eiropā – Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall.

Рыков оценил последствия санкций США для "Северного потока - 2"
Ziņu lente
0