Politika

Gūstekņu apmaiņa un īpašais statuss: kāda vienošanās panākta samitā Parīzē

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин и президент Франции Эммануэль Макрон, президент Украины Владимир Зеленский и федеральный канцлер Германии Ангела Меркель во время встречи в "Нормандском формате" в Елисейском дворце
Президент РФ Владимир Путин и президент Франции Эммануэль Макрон, президент Украины Владимир Зеленский и федеральный канцлер Германии Ангела Меркель во время встречи в Нормандском формате в Елисейском дворце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Normandijas formāta" valstu līderi Vladimirs Putins, Angela Merkele, Emanuels Makrons un Vladimirs Zeļenskis pieņēmuši komunikē saskaņā ar Parīzes samita rezultātiem.

RĪGA, 10. decembris - Sputnik. "Normandijas formāta" valstu līderi Vladimirs Putins, Angela Merkele, Emanuels Makrons un Vladimirs Zeļenskis pieņēmuši komunikē saskaņā ar Parīzes samita rezultātiem, vēsta RIA Novosti.  

Komunikē sastāv no trim punktiem: "Tūlītēji pasākumi situācijas stabilizācijai konflikta zonā", "Minskas protokolu politisko noteikumu īstenošanas pasākumi" un "Turpinājums".

Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Ukraina parakstījusi "Šteinmeiera formulu"

Deklarācija demonstrē pušu vēlmi saskaņot Donbasa reģiona īpašo statusu un paredz spēku atvilkšanu līdz 2020.gada marta beigām vēl trijos punktos Donbasā un jaunu caurlaides punktu atvēršanu 30 dienu laikā. Tāpat "Normandijas formāta" līderi aicināja Kontaktu grupu nodrošināt Donbasā aizturēto personu apmaiņu "visus pret visiem" līdz gada beigām un piešķirt Sarkanajam Krustam "pilnu un bezierunu piekļuvi visām aizturētajām personām".

Francijas prezidents Emanuels Makrons pastāstīja, ka nākamā tikšanās "Normandijas formātā" notiks pēc četriem mēnešiem. Komunikē teksts liecina, ka viena no tās galvenajām tēmām būs vietējo vēlēšanu organizācija Donbasā.

Alternatīvas Minskas protokoliem nav

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, komentējot tikšanās rezultātus, norādīja, ka "Normandijas" samita darbs bija ļoti noderīgs, un pateicās līderiem, kuri piedalījās pārrunās.

"Vēlos pateikties Makrona kungam par iniciatīvu, par to, ka viņš un Vācijas kanclere velta tik daudz uzmanības šim jautājumam, kas it kā nav tieši iekļauts viņu pienākumos, taču izriet no tā, kas svarīgs mums visiem – gan Ukrainai, gan Krievijai un mūsu kaimiņiem Eiropā," apliecināja prezidents.

Viņš atzīmēja, ka "Normandijas formāta" valstu līderi noslēguma komunikē uzsvēra: Minskas protokolu stingrai izpildei alternatīvas nav. Viņš piebilda, ka dokumentā minēts, cik svarīgi ir veidot tiešu dialogu konflikta pušu starpā, un apliecināja, ka Maskava darīs visu iespējamo, lai noregulētu konfliktu Donbasā.

Акция националистов на Украине - Sputnik Latvija
Politika
"Veče" Kijevā beigusies ar draudiem: ko sola Zeļenskim

"Pirmkārt, jau notikusi aizturēto personu apmaiņa, tā jau veikta. Mēs esam panākuši spēku atvilkšanu trijos punktus. Tagad tikāmies "Normandijas formātā", apspriedām ļoti svarīgu jautājumu loku un daudzos no tiem panācām progresu. Tas ir noticis, tāpēc tas viss kopā ļauj uzskatīt, ka process attīstās pareizā virzienā," viņš teica.

Putins aicināja neaizmirst Donbasa vienkāršos ļaudis un teica, ka "Normandijas četrinieka" līderu vienošanās uzlabos viņu dzīvi tagad, nevis kaut kad nākotnē.

"Divvirzienu ceļš"

Ukrainas līderis Vladimirs Zeļenskis informēja, ka Kijeva ir gatava pildīt Parīzē panākto vienošanos, taču tas ir "divvirzienu ceļš".

"Mums ir cerība, ka visas vienošanās tiks ievērotas, taču mums ir skaidra izpratne, ka tikai konkrētas darbības apliecinās visu pušu gatavību nodrošināt mieru," viņš apgalvoja.

Глава Донецкой народной республики Денис Пушилин - Sputnik Latvija
Intervija
Doņeckas republikas vadītājs: diez vai Kijeva izpildīs "Šteinmeiera formulas" prasības

Pie tam Zeļenskis paskaidroja, ka pēc samita palikusi virkne jautājumu, ko nav izdevies atrisināt. "Tas noteikti jāizdara nākotnē. Esmu pārliecināts, ka mēs tos noteikti kopīgi atrisināsim," viņš piebilda.

Tāpat Zeļenskis uzsvēra, ka nekad nepiekritīs Ukrainas federalizācijai. "Ukraina ir unitāra valsts, tas ir negrozāms Ukrainas konstitūcijas pants un nelaužams valsts pastāvēšanas princips," viņš paziņoja.

Tāpat Ukrainas līderis norādīja, ka vietējās vēlēšanas Donbasā iespējamas tikai saskaņā ar Ukrainas likumiem un EDSO standartiem, un atzina, ka neizprot, kā kontrolēt pilnīga pamiera ievērošanu Donbasā, jo iepriekš tamlīdzīgas vienošanās tika pārkāptas.

"Eiropas kontinenta stabilitāte"

Francijas prezidents Emanuels Makrons preses konferencē pēc samita paziņoja, ka no situācijas noregulēšanas Ukrainas austrumos atkarīga Eiropas kontinenta stabilitāte un jaunā arhitektūra.

"Tāpēc šīsdienas tikšanās bija svarīga," uzsvēra Francijas prezidents.

Arī Makrons vēstīja par progresu vairākos jautājumos. "Tie ir jautājumi par spēku atvilkšanu, uguns pārtraukšanu, gūstekņu apmaiņu, nepieciešamību atjaunot uzticību tuvāko mēnešu laikā," viņš precizēja.

Vienojās par Šteinmeiera formulas īstenošanu

Samita dalībnieki vienojās ievērot Šteinmeiera formulu, informēja Vācijas kanclere Angela Merkele. "Tas noticis, pateicoties Ukrainas vīrišķībai, jo tā ir Šteinmeiera formula, tas ir ļoti interesanti... Runa ir par to, kādā secībā mēs īstenosim dažādus pasākumus," viņa teica.

Merkele piebilda, ka konkrēti runa ir par "Minskas protokolu papildinājumu", piemēram, par pagaidu īpašā statusa piešķiršanu Donbasam vietējo vēlēšanu periodā, un pēc vēlēšanu novērtēšanas no EDSO puses, būs iespējams ieviest pastāvīgu īpašo statusu.

"Tagad to pieņēma Ukraina un saskaņoja Krievija, tas bija liels progress," norādīja kanclere.
Ziņu lente
0