Krievijas vēstniecība atgādināja Čehijai, kas bija vlasovieši

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Прага
Города мира. Прага - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Vlasoviešiem" veltīta pieminekļa uzstādīšana Prāgā būtu Čehijas saistību pārkāpums Konvencijas par noilguma neatzīšanu kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci ietvaros.

RĪGA, 28. novembris - Sputnik. Krievijas vēstniecība atgādināja Čehijai, kas bija vlasovieši un ieteica tās valdībai atturēties no viņiem veltīta pieminekļa uzstādīšanas.

Iepriekš Prāgas Ržeporjes rajona stārasts Pāvels Novotnijs ierosināja uzstādīt pieminekli krievu kolaboracionistu līderim ģenerālim Andrejam Vlasovam. Šī gada septembrī Prāga-6 rajona vadība pieņēma lēmumu pārcelt uz muzeju Padomju Savienības maršalam Ivanam Koņevam veltīto pieminekli.

Krievijas vēstniecība Čehijā atgādināja, ka Vlasova Krievu atbrīvošanas armija bija bruņots kolaboracionistu formējums, ko nodibināja Trešā reiha nacistiskā vadība.

"Ja Prāgas rajonā Ržepoļjē tiks uzstādīts piemineklis "vlasoviešiem", tas būtu Čehijas saistību pārkāpums 1968. gadā pieņemtās Konvencijas par noilguma neatzīšanu kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci ietvaros," teikts Krievijas vēstniecības Čehijā paziņojumā Facebook.

Генерал Андрей Власов вместе с немецкими офицерами принимает парад частей РОА - Sputnik Latvija
Viedoklis
Par spīti krieviem un komunistiem. Prāgā var parādīties piemineklis vlasoviešiem

Krievijas vēstniecība atzīmēja, ka saskaņā ar Nirnbergas starptautiskā kara tribunāla statūtiem Vlasova un viņa līdzskrējēju ļaundarības tiek kvalificētas kā līdzdalība nacistu pastrādātajos kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci un to veicināšana (Nirnbergas tribunāla principi ir apstiprināti ar ČSR dalību ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijā 95(1) no 1946. gada 11. decembra).

Padomju gados Andreja Vlasova vārds bija sinonīms jēdzienam "nodevējs". 1942. gada vasarā Sarkanās armijas ģenerālleitnants Vlasovs nokļuva aplenkumā un padevās gūstā. Vēlāk viņš kļuva par Krievu atbrīvošanas armijas komandieri, kas karoja nacistiskās Vācijas bruņoto spēku sastāvā. 1946. gadā saskaņā ar PSRS Augstākās tiesas kara kolēģijas spriedumu 11 KAA ģenerāļi, kuru starpā bija arī Vlasovs, tika pakārti.

Ziņu lente
0