Eksperts: Eiropas ēra beidzas, cilvēces vēsturi raksta Āzija

© Sputnik / Юрий КорсунцевНаучный директор Германо-российского форума Александр Рар
Научный директор Германо-российского форума Александр Рар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiks izveidota jauna pasaules kārtība ar citiem noteikumiem – ne tā, kā to darīja Rietumi, uzsvēra vācu politologs Aleksandrs Rars.

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Pasaules attīstības centrs pārvietojas no Rietumiem uz Austrumiem, pastāstīja Sputnik Vācijas un Krievijas foruma zinātniskais direktors Aleksandrs Rars konferences "Centrālā Āzija un Eirāzija: daudzpusēja sadarbība globālā haosa izaicinājumu priekšā" laikā Uzbekistānā.

Pēc Rara sacītā, šobrīd pasaule kļūst par Lielās Āzijas tapšanas liecinieci.

"Šodien par Lielo Āziju var ne vien sapņot, bet arī runāt, var redzēt, kā tā top – tās ir jaunas alianses, jaunas ekonomiskas sadarbības formas, brīvas zonas, ko veido dažādas valstis," pateica Rars.

Tā dēvētajā Lielajā Āzijā iekļuvusi Turcija, "aizejot no Rietumiem", kā arī Filipīnas un Vjetnama, kuras "vēl pirms diviem-trim gadiem cerēja uz sadarbību ar ASV", pastāstīja eksperts.

"Āzijā tiek veidota lielākā ekonomiskā telpa, ko ikviens jebkad ir redzējis visas cilvēces vēstures garumā. Tie ir 50% no visas pasaules ekonomikas. Uz visu šo ekonomisko procesu bāzes tiks veidoti gan politiskie institūti, gan militārās savienības, kas izveidos nākotnes pasaules kārtību," uzskata Rars.

Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Politika
Draudi Arktikā: kur Latvija meklē ienaidniekus, ASV, Krievija un Āzija meklē resursus

Pēc viņa sacītā, Āzija meklēs saskarsmes punktus starp vissarežģītākajām un visdažādākajām valstīm, lai sakārtotu un stabilizētu pasauli.

"Šobrīd, varbūt, patiešām beidzas Eiropas ēra, un mēs ienākam citā ērā, kur cilvēces vēsturi rakstīs Āzija. Tiks izveidota jauna pasaules kārtība ar citiem noteikumiem. Tas nebūs tā, kā to darīja Rietumi – centās visu izveidot uz liberālās ekonomiskās un politiskās sistēmas bāzes. Tas būs kaut kas cits: katra valsts ar dialoga palīdzību, ar savām iespējam, tradīcijām pievienosies kaut kam lielākam," spriež Aleksandrs Rars.

Ekspertu kluba "Valdaja" loceklis pievērsa uzmanību tam, ka valstis iziet no izolācijas un ir gatavas integrācijai.

"Šobrīd viss strauji mainās, un, es domāju, tas ir ceļš pie tā, lai sāktu visplašāko sadarbību. Es nezinu, ar ko tas viss beigsies, taču pagaidām viss notiek mierīgi, civilizēti, ērti. Šeit visas valstis ir draudzīgas viena otrai," uzsvēra Rars.

X Āzijas starptautiskā diskusiju kluba "Valdaja" konferencē Samarkandā piedalās vairāk nekā 70 vadošo ekspertu no 11 valstīm: Krievijas, Uzbekistānas, Vācijas, Indijas, Kazahstānas, Kirgizstānas, Ķīnas, Tadžikistānas, Filipīnām, Zviedrijas un Japānas.

Ziņu lente
0