EDSO apsolīja tikt skaidrībā, uz kāda pamata Latvija bloķēja Baltnews portālu

© Sputnik / Sergey MelkonovОрганизация по безопасности и сотрудничеству в Европе
Организация по безопасности и сотрудничеству в Европе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EDSO pārstāvis mediju brīvības jautājumos Arlems Dezīrs apsolīja izpētīt portāla Baltnews.lv bloķēšanas iemeslus Latvijā un iejaukties, ja lēmums neatbilst EDSO principiem.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. EDSO pārstāvis mediju brīvības jautājumos Arlems Dezīrs apsolīja tikt skaidrībā ar portāla Baltnews.lv bloķēšanas stāstu Latvijā.

"Es izpētīšu jūsu konkrēto gadījumu, mēs paskatīsimies bloķēšanas iemeslu detalizētāk. Mēs noteikti iejauksimies, ja ieraudzīsim, ka lēmums nav balstīts uz EDSO principiem," norādīja viņš komentārā Baltnews korespondentam.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Nepamanīja cenzūru: Rinkēvičs apgalvo, ka Baltnews tika bloķēts likumīgi

Latvijā 2019. gada 24. jūlijā bloķēja Starptautiskajai informācijas aģentūrai "Rossija segodņa" piederošo portālu Baltnews.lv. Latvijas ĀM paziņoja, ka portāls it kā apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti, kā arī iedragā tās neatkarību un suverenitāti. Latvijas ārpolitikas iestāde secinājusi, ka pret portālu piemērojamas ES sankcijas, un izdeva rīkojumu par tā bloķēšanu.

Patlaban Baltnews Latvijā ir pieejams hipersaitē lv.baltnews.com.

Iepriekš starptautiskās aģentūras un radio Sputnik apspiešanas problēmai Baltijā EDSO uzmanību piesaistīja Sputnik Lietuva galvenais redaktors Marats Kasems. Cilvēciskās dimensijas izmērīšanas sanāksmē (HDIM) – Eiropas lielākajā ikgadējā cilvēktiesību un demokrātijas konferencē, kura notika septembra vidū, – viņš pastāstīja, ka Baltnews.lv darbiniekiem Latvijā piedraudēja ar kriminālvajāšanas uzsākšanu.

"Tas ir rupjš Latvijas Konstitūcijas, kā arī Eiropas Savienības (ES Pamattiesību harta, ES Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija, ES Padomes secinājumi par mediju brīvību un plurālismu digitālajā vidē) pārkāpums," uzsvēra Kasems.

Krievijas ĀM uzskata portāla Baltnews.lv bloķēšanu par Rīgas mēģinājumu "attīrīt" Latvijas informatīvo telpu no nevēlamiem medijiem. "Pati Eiropas Savienība, uz kuras dokumentiem atsaucas Latvijas varasiestādes, izvēlas nepamanīt sistemātiskus viedokļa paušanas brīvības pārkāpumus tās dalībvalstīs no Londonas, Parīzes un Berlīnes līdz tām pašām Baltijas republikām," paziņoja Krievijas ārpolitikas iestādē.

Шифрование - Sputnik Latvija
Latvija visur saskata draudus – Ukrainai: par ko bloķēja portālu Baltnews

KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka Maskava aizstāvēs draudzīgos medijus. "Ir dažādi ceļi, kuros mēs ejam, risinot šo jautājumu. Tie ir gan publiski paziņojumi, gan attiecīgu protestu nosūtīšana, kurus noformē kā diplomātiskas notas. Tā ir gan publiska reakcija, gan mūsu pozīcijas izskaidrošana starptautiskām organizācijām par to, ka šāda attieksme pret medijiem ir nepieņemama," paziņoja Zaharova.

Diplomāte uzsvēra, ka Krievija rosina mediju aizsardzības jautājumus starptautiskās platformās un dažādās konferencēs, kuras notiek starptautisku vispasaules organizāciju vadībā.

Balnews ir krievvalodīgs informācijas Interneta izdevums, kurš strādā Lietuvā, Latvijā un Igaunijā. Arī iepriekš portāls daudzkārt tika pakļauts Baltijas valstu vadības spiedienam. Turklāt spiediens tajās tiek izdarīts ne tikai pret Baltnews.

Tā, Viļņas apgabala administratīvā tiesa 2019. gada jūlija apstiprināja Lietuvas Televīzijas un radio apraides komisijas lēmumu par portāla Sputnik Lietuva bloķēšanu.

Tiesa, 1. augustā Sputnik Lietuva portālu atbloķēja. Lietuvas Televīzijas un radio apraides komisija pieņēma lēmumu par portāla atbloķēšanu, kad bija pārliecinājusies par it kā strīdīgā satura dzēšanu. Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" preses dienesta paziņojumā šo Lietuvas varasiestāžu soli nosauca par "veselā saprāta cerības staru".

Не будешь смеяться над собой сам, над тобой посмеются другие - Sputnik Latvija
Viedoklis
Re:Baltica atmasko. Vārda brīvību Latvijā kontrolē specdienesti

Savukārt neilgi pirms tam, 2019. gada maijā, Sputnik Lietuva galveno redaktoru aizturēja Viļņas lidostā, viņam tika aizliegts ieceļot republikā piecu gadu garumā.

2018. gada jūlijā Sputnik Latvija galveno redaktoru Valentīnu Rožencovu 12 stundas Rīgā nopratināja Drošības policija (tagadējais Valsts drošības dienests), savukārt Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome ieteica valstī strādājošajiem medijiem neizmantot Sputnik foto saturu. Taču noformētu statusu šīs rekomendācija neguva.

Ziņu lente
0